NOK TIL ALLE: Elbiler lader ved Ring 3 i Oslo.

Undersøkelse:

Mange tror Norge ikke har strøm nok til elbilene

Statnett mener frykten er overdrevet.

Publisert

Én av tre nordmenn mener Norge ikke har nok strøm til at alle kan skaffe og bruke elbil.

Synet er mest utbredt blant folk som i dag ikke har elbil. Her er det 37 prosent som svarer at de ikke tror Norge har nok strøm til elbilene. Blant elbilførerne er det 18 prosent som svarer det samme i en undersøkelse Norstat har utført for NAF.

– Spørsmålet om Norge har nok strøm til elbilene, skaper debatt over middagsbordet rundt om i Norge, kommenterer Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

«Veldig liten del»

Ifølge kommunikasjons­direktør i Statnett Henrik Glette viser tallene at mange overvurderer elbilenes behov for strøm.

Han gjør det klart at Norge skal ha nok strøm til å lade bilene framover:

BEROLIGER: Henrik Glette i Statnett.

– Elbilene trenger mer strøm i takt med veksten av elbiler, men strømbehovet deres er en veldig liten del av det norske strømforbruket, sier han.

– Nye industriplaner og overgangen fra fossile brensler i hele samfunnet vil kreve mye mer kraft i årene som kommer. Forbruket vil øke mer enn det vi ser av planer om ny kraftproduksjon, og vi kan få et kraftunderskudd rundt 2027, sier Glette.

Må ha mer kraft

Han mener at Norge da vil være avhengig av import for å dekke hele forbruket.

– Det betyr at vi må øke kraftproduksjonen. Samtidig skal ikke noen være bekymret for at vi mangler strøm til hverdagslige gjøremål eller til lading av elbilene våre, sier Glette.

En fullt ut elektrifisert bilpark vil det ikke være før tidligst i rundt 2040, om dagens salgstall fortsetter.

Beregninger som NAF har gjort, viser at med rundt tre millioner elbiler på veiene vil hele den elektriske bilparken kreve rundt 6–7 terrawattimer i året. Det tilsvarer under fem prosent av det norske strømforbruket i dag.

I NAFs elbilmonitor har 1203 respondenter svart. 351 av respondentene oppgir å ha elbil, og 964 av dem oppgir å ha bil med forbrenningsmotor, inkludert ladbar hybrid. Summen av disse tallene blir høyere enn 1203, fordi noen har flere biler.