VISNINGSLOKALER: «Nio House» i Frankfurt i Tyskland.

Kinesiske elbiler:

Kina og EU åpne for samtaler om straffetoll

Både fra EU og Kina kommer det signaler om at begge parter er klare til å forhandle om EUs varslede straffetoll på kinesiske elbiler.

Publisert

EU har varslet at unionen fra og med 4. juli vil innføre en straffetoll på opptil 38,1 prosent på kinesiske elbiler som blir produsert av selskaper de mener får kinesisk statsstøtte. Straffetollen kommer på toppen av 10 prosents toll på all elbilimport. Den skal foreløpig gjelde i fire måneder.

Reaksjonene fra Beijing har vært kraftige, og i forrige uke anklaget kinesiske myndigheter EU for å starte en ny handelskrig, samt for å ødelegge for det grønne skiftet. 

Kina har også truet med å innføre straffetoll på svinekjøtt og andre svineprodukter fra EU-land.

I helgen varslet imidlertid både Kinas handelsdepartement og Tysklands økonomiminister at de er villige til å ha samtaler om saken.

– Døren er åpen for diskusjoner, og jeg håper at denne meldingen blir hørt, sa økonomiminister Robert Habeck under et besøk i Kina søndag.

Mandag meldte dessuten statlige kinesiske medier at Kina forsøker å få EU til å droppe straffetollen.

EU frykter at import av kinesiske elbiler skal ødelegge for Europas egen bilindustri. En eventuell straffetoll vil ramme alle elbilmodeller som er produsert i Kina, også Tesla-modeller som er laget i kinesiske fabrikker.

(©NTB)