SAMMEN FOR LIVET: Makoto Uschida i Nissan (t.v.) med Honda-sjef Toshihiro Mibe.

Slår pjaltene sammen:

Honda og Nissan i bredt elbil-samarbeid

Honda og Nissan, Japans nest største og tredje største bilprodusenter, annonserer omfattende samarbeid for å utvikle nye elbiler.

Publisert Sist oppdatert

Nissan har vært en av bilindustriens elbil-pionerer med sin godt selgende Leaf, mens Honda har haltet etter med et par bomskudd i småbilklassen.

På en pressekonferanse fredag varslet selskapenes toppledere at de skal samarbeide bredt om både produksjon av deler og konstruksjon av en felles elbil-plattform, i tillegg til batteriteknologi og programvareutvikling, skriver Automotive News.

Enkelt og greit

Hemmeligheten for å lykkes er ganske enkel, ifølge Nissan-sjef Makoto Uschida:

Volumene må opp, kostnadene må ned.

– Spørsmålet er: Kan vi overleve? Det krever at vi innen 2030 er i posisjon til å kjempe på likefot med de største aktørene, sier Honda-toppen Toshihiro Mibe.

Og makker Uschida stemmer i:

– Vi har ikke råd til å være selvtilfredse. Nye aktører er på vei inn i denne bransjen med svært effektive produksjonsprosesser og helt nye forretningsmodeller.

Ny frisk

Nissan har p.t. bare tre elektriske modeller i porteføljen. Ifølge Automotive News skal samarbeidet med Honda kunne være en hjertestarter for elbilsatsingen i konsernet.

Honda på sin side har en av de mest ambisiøse elbil-målsettingene blant de japanske fabrikantene, med 30 modeller innen 2030. Det er eneste japanske selskap som har satt dato for en fullstendig utfasing av biler med forbrenningsmotor (i 2040).