VANT: Shpend Hasanaj og hans Range Rover Evoque.

Bilforhandler tapte:

Frikjent for å ha brukt bilen feil

Ekteparet ble saksøkt av bilforhandleren med påstand om at de brukte bilen feil. Men i tingretten vant de – og får heve kjøpet av luksusbilen.

Publisert Sist oppdatert

I 2017 kjøpte ekteparet Halime og Shpend Hasanaj det de selv kalte en drømmebil, en Range Rover Evoque. Men allerede på vei hjem fra bilforhandleren startet problemene med den splitter nye bilen, og drømmen var over.

Eksosfilteret var fullt. I månedene som fulgte, var bilen på verksted flere ganger.

Også to år senere, i 2019, og i fjor, i 2021, oppsto det feil med dieselpartikkel­filteret.

– Brukerfeil, hevdet merkeforhandleren, Hellestø Bilpaviljongen på Jæren.

Merkeforhandleren mener ekteparet i Kristiansand kjører for korte bilturer og har for kort årlig kjørelengde. Dermed greier ikke DPF-systemet å regenerere seg selv, hevder de.

– Klassisk eksempel

Ekteparet selv mener merkeforhandleren ikke har hjulpet dem, og at det er noe galt med bilen – ikke deres bruksmønster.

– Dette er et klassisk eksempel på en bil som ikke fungerer, sa deres advokat Ståle Myhre, da Motor intervjuet ham etter at ekteparet fikk medhold i Forbrukerklageutvalget.

Forbrukerklageutvalget vedtok at ekteparet skal få tilbake kjøpesummen på 649.000 kroner.

Men Hellestø Bilpaviljongen nektet å akseptere vedtaket. De tok ekteparet for tingretten for å få omgjort vedtaket i Forbrukerklageutvalget.

PROBLEMBIL: Range Rover Evoque.

– Normal bruk

Sør-Rogaland tingrett har nå gitt ekteparet medhold.

Tingretten er enig med ekteparet og Forbruker­klage­utvalget, som i sitt vedtak skrev at kort kjøre­lengde ikke kan regnes som bruker­feil, og at bil­forhandleren har fått mange nok forsøk på å utbedre feilen.

– Bilen må kunne passe til det formålet biler normalt brukes. Det medfører at biler også må passe til de kjøremønstrene man typisk har i mer urbane strøk, skriver tingretten i sin dom.

Rettskraftig

Ekteparet får heve kjøpet. De får tilbake pengene sine, fratrukket 75.000 kroner for nytten de har hatt av bilen.

De må også betale sine egne saksomkostninger, fordi retten mener de kom med noen sentrale saksopplysninger så sent at det førte til en mer omfattende rettsbehandling enn nødvendig.

Tingrettsdommen er rettskraftig, etter at både ekteparet og Hellestø Bilpaviljongen har bestemt seg for å akseptere dommen.

Ingen av dem anker, opplyser både ekteparet og Bjarne Hellestø, som er bilselger og styreleder i Hellestø Bilpaviljongen.

Dermed er den fem år gamle konflikten over.