ØKER I PRIS: Elbiler til over 600.000 kroner, her representert ved Jaguar I-PACE (t.v.) og Tesla Model X, vi ifølge Hurdalsplattformen få et momspåslag.

Dyre elbiler blir dyrere:

Ap og Sp vil innføre moms på elbiler over 600.000 kr

Arbeiderpartiet og Senterpartiet skriver i sin regjeringserklæring at de vil innføre moms på beløpet over 600.000 kroner ved kjøp av nye elbiler.

Publisert Sist oppdatert

Dette gjøres for å oppnå det Ap og Sp omtaler som en rettferdig klimapolitikk.

Slik lyder den nøyaktige formuleringen i «Hurdalsplattformen»:

«Regjeringen vil [...] Sørge for en rettferdig klimapolitikk ved at det betales merverdiavgift på beløpet over 600.000 kroner ved kjøp av nye elbiler.»

Dokumentet kan leses i sin helhet her.

NAF er på ingen måte overrasket:

– At det kommer moms på elbil over 600.000 kroner, er som forventet. Vi leser plattformen slik at Sp og Ap ikke vil innføre moms på elbiler utover dette. Det er viktig at momsen ikke kommer på kort varsel, og vi forventer at Støre-regjeringen viderefører momsfritaket i sin helhet også i 2022, og aller helst i 2023 også, sier Stig Skjøstad, NAFs administrerende direktør i en pressemelding.

Med SV på laget

I dag er det ikke moms på nye elbiler, uansett pris. De ulike avgiftsfritakene på elbil har vært et politisk stridsspørsmål de siste årene.

Også SV, som brøt ut av sonderingene med Arbeiderpartiet og Senterpartiet 29. september, har ifølge NTB sagt at de ønsker dette momspåslaget.

Vil sørge for ladestasjoner

Elbiler er nevnt ytterligere én gang i dokumentet, da i forbindelse med lading:

«Regjeringen vil [...] Sørge for utbygging av et nødvendig antall ladestasjoner for elbil i hele landet.»

Ifølge plattformerklæringen vil regjeringen innen 2023 sikre at det finnes minst én hurtigladestasjon i kommunene som ikke har dette nå.

Dette skal gjøres ved å «utarbeide en nasjonal ladestrategi hvor Statens vegvesen får en rolle i å planlegge et sammenhengende ladeinfrastrukturnett og identifisere strekninger som trenger statlig drahjelp for å bygge ut ladenettet.»