MULIG TABBE: Polisen har kjøpt inn 2200 nye Volvoer, men det er ikke sikkert de kan brukes som planlagt.
MULIG TABBE: Polisen har kjøpt inn 2200 nye Volvoer, men det er ikke sikkert de kan brukes som planlagt.

Rødt lys for svenske blålys?

Polisen har kjøpt 2200 biler som kan stride mot loven

De nyinnkjøpte Volvoene til den svenske Polisen har overvåkingsutstyr som kanskje ikke kan brukes av hensyn til personvernet.

Publisert

Polisens nyinnkjøpte XC60 og V90 har en rekke kameraer som vil gi 360 graders overvåking av omgivelsene. De har også radarutstyr som gjør at fartssyndere kan fanges opp på bilder, uavhengig om polisbilen står stille eller er i bevegelse.

I tillegg er det mulig å lese av registreringsnummeret, og automatisk sjekke om kjøretøyet er stjålet, har kjøreforbud eller er koblet til noen kriminelle kjenninger.

Vurderes

Men det er slett ikke sikkert at polisen har støtte i svensk lov når de ønsker å bruke denne teknologien fullt ut, skriver svenske Auto Motor & Sport, og refererer til avisen Norra Halland.

– Vår justisavdeling ser på disse spørsmålene nå, og noen av bilene testes ut på ulike steder i landet, sier Iréne Sokolow ved polisens nasjonale mediasenter til avisen.

Polisen har bestilt 2200 biler med den nye teknologien, og de første skulle etter planen ut i tjeneste nå etter sommeren.

300 hester

– Vi kan ikke i dag si hvilke funksjoner de nye bilene vil komme med. Vi kommer tilbake til saken så snart vi har noe mer å formidle, uttaler Sokolow.

  • De fleste av innkjøpte bilene er Volvo XC60 B5, altså dieselbiler med en mildhybrid-løsning, og 235 hester. Trafikkpolitiet får en litt hurtigere doning, en V90 T6 med 300 hester.