REPARERT: Citroënen ble reparert hos merkeverkstedet Mobile Sørlandsparken i Kristiansand.
REPARERT: Citroënen ble reparert hos merkeverkstedet Mobile Sørlandsparken i Kristiansand.

Merkeverkstedene snakket sammen:

Slik ble «feil montering» til «brukerfeil»

Etter at merkeverkstedene i samme kjede hadde snakket sammen, ble årsaken til kløtsjhavariet endret fra feil montering, til at det var brukerfeil begått av kunden.

Publisert Sist oppdatert

Først hevdet merkeverkstedet Mobile Sørlandsparken at kløtsjen var montert feil av et annet merkeverksted, Mobile Kokstad. Etter at det sistnevnte verkstedet tok kontakt med det førstnevnte verkstedet, ble årsaken til havariet endret til brukerfeil.

Mobile Sørlandsparken krediterte regningen de hadde sendt til Mobile Kokstad, og sendte heller den store regningen til den eldre mannen som eide bilen.

– Store problemer

Historien startet en liten stund tidligere: Etter at mannen kjøpte en to år gammel Citroën C4, røk kløtsjen. Merkeverkstedet Mobile Kokstad skiftet den på nybilgarantien.

Men rett etter reparasjonen, fikk eieren av bilen store problemer.

– Bilen gikk svært ujevnt. Jeg hadde store problemer med å komme meg hjem, fortalte bileieren i 80-åra.

– Feilmontert

Mannen dro deretter på en planlagt ferie, og underveis oppsto det problemer. Bilen havarerte og måtte fraktes med bergingsbil til et annet merkeverksted, Mobile Sørlandsparken i Kristiansand. Dette merkeverkstedet konkluderte med at kløtsjen var montert feil av det første merkeverkstedet.

– Lamellplate var montert feil vei. Svinghjul var skadet, skrev Mobile Sørlandsparken i et notat som Motor har sett.

Dermed ble kløtsj og svinghjul skiftet, og Mobile Sørlandsparken sendte faktura til Mobile Kokstad – som de mente hadde montert feil.

Endret uttalelsen

Da reagerte Mobile Kokstad, som altså er i samme bilkjede som Mobile Sørlandsparken.

Mobile Kokstad kontaktet sine kolleger, og raskt endret Mobile Sørlandsparken sin årsaksforklaring:

– Dette at kløtsj var feilmontert var ikke riktig uttalelse. Ut fra diagnose på deler, er det konkludert med fra Mobile Sørlandsparken og Mobile Kokstad at det er brukerfeil av kløtsjen som er årsaken til at disse delene er utslitt, skrev Mobile Sørlandsparken i et notat.

Deretter krevde de at eieren av bilen skulle betale reparasjonen på 28.000 kroner.

– Bevist

ENDRET: Fakturabeskrivelsen ble endret.
ENDRET: Fakturabeskrivelsen ble endret.

Mannen klaget, og nå har han fått medhold hos forbrukermyndighetene.

– Det er uomtvistet og bevist at Mobile Sørlandsparken først mente at havariet var en konsekvens av feilmontering hos Mobile Kokstad kort tid i forkant, skriver Forbrukerklageutvalget i sitt vedtak.

Forbrukerklageutvalget behandler konflikter etter blant annet verkstedreparasjoner. De skriver videre i vedtaket:

– Her har en sakkyndig aktør, etter å ha foretatt nødvendig demontering, vært så konkret i sin skildring av problemet, at det i utgangspunktet ikke skulle være nødvendig å foreta ytterligere undersøkelser. Mobile Sørlandsparken ga heller ikke inntrykk av at konklusjonen på noe vis var tvilsom.

Mobile må dekke

På bakgrunn av den klare konklusjonen fra Mobile Sørlandsparken, legger Forbrukerklageutvalget til grunn at Mobile Kokstad monterte kløtsjen feil.

De har dermed vedtatt at Mobile Kokstad skal betale reparasjonen på 28.000 kroner.

Motor har snakket med mannen som har fått medhold. Han er svært glad for vedtaket.

– Umulig

Mobile Kokstad, derimot, som monterte kløtsjen som Mobile Sørlandsparken først hevdet var feilmontert, er svært overrasket over vedtaket i Forbrukerklageutvalget.

– Det er fysisk helt umulig å kjøre med en feilmontert lamellplate. På denne bilmodellen er det ikke mulig å feilmontere lamellplaten, sier servicemarkedssjef Erik Hauge ved Mobile Kokstad.

Motor har spurt Mobile Sørlandsparken om de vil svare på hvorfor de endret konklusjonen sin.

Daglig leder Boye Ording skriver i en tekstmelding til Motor at han ikke vil svare på spørsmål.

Ole Grangaard, som er eier og daglig leder i bilsalg- og verkstedkjeden Mobile, har ikke besvart Motors henvendelse om Mobile aksepterer vedtaket i Forbrukerklageutvalget, eller om de sender saken til tingretten, noe de etter lovverket har anledning til.