STOR SKJERM: På denne testbilen virket den store berøringsskjermen i Tesla Model 3. Det gjorde den ikke på bilen til en av Teslas kunder.

Seks verkstedbesøk:

Tesla-skjerm går i svart – får heve kjøpet

I flere år har skjermen på Teslaen gått i svart. Nå får kjøperne heve kjøpet.

Publisert

Våren 2021 kjøpte et ektepar i Oslo en ny Tesla Model 3 for 447.000 kroner. På sommeren samme år reklamerte de første gangen på at berøringsskjermen innimellom går i svart. Paret fikk verkstedtime, men Tesla Norge fant ikke ut av problemene, hverken ved første verkstedbesøk, eller ved de fem neste.

På det siste verkstedbesøket ble bilen stående inne i seks uker.

Ikke bare gikk skjermen innimellom i svart. Bilen hadde også en rekke andre problemer, blant annet en datafeil med førerspeilet – som Tesla ikke greide å finne ut av.

– Livsfarlig

Men det er skjermen som er hovedproblemet. Eierne av bilen mener det er livsfarlig å kjøre bilen, fordi det ikke er mulig å se hverken hastigheten, eller å bruke blinklysene når skjermen går i svart.

Tesla Norge har avfeid problemene. Men det gjør ikke forbruker­myndighetene.

Eierne av bilen klaget først til Forbrukertilsynet, deretter til Forbrukerklageutvalget. Sistnevnte har nå gitt kjøperne medhold i at kjøpet skal heves, og at de skal få tilbake kjøpesummen.

– Når bilens skjerm fortsatt går i svart, vil ikke ytterligere forsøk på utbedring hjelpe, skriver Forbrukerklageutvalget i sitt vedtak.

Autopilot

Eierne hadde også betalt 30.000 kroner ekstra for å få Teslas autopilot-system. I likhet med flere andre Tesla-kunder har de klaget på at de ikke får brukt funksjonen i Norge, på grunn av lovmessige begrensninger.

Forbrukerklageutvalget mener ansvaret for dette er Tesla Norges. Det at autopilot-systemet ikke fungerer, har vært med i vurderingen for at kjøpet skal heves.

Fortsatt eiere

Motor har spurt Tesla Norge om de aksepterer avgjørelsen, eller om de anker den. Tesla har valgt å ikke svare.

Snart to måneder etter at vedtaket ble gjort, står kjøperne fortsatt som eiere av bilen, ifølge motorvognregisteret til Statens vegvesen.

Tesla Norge aksepterer normalt ikke vedtak og dommer de får imot seg, så lenge det er mulig å anke inn for en høyere domstol. Vedtak i Forbrukerklageutvalget kan ankes inn for tingretten.