LEGGER FREM EGNE TALL: Leder av Sosialistisk Vensteparti, Audun Lysbakken.

Statsbudsjettet:

SV sier nei til vektavgift på biler

Regjeringens faste samarbeidspartner SV sier klart nei til en rekke foreslåtte avgifter på biler – deriblant vektavgiften.

Publisert Sist oppdatert

Dette kommer frem i SVs alternative forslag til statsbudsjett, som partiet la frem i dag, 4. november. Mandag 7. november starter forhandlingene mellom SV og regjeringspartiene.

Ønsker ikke vektavgift

Ifølge Bilnytt [for abonnenter] er dette klart så langt:

  • SV går imot regjeringens forslag om ny engangsavgift for elbil, altså vektavgiften
  • SV vil fjerne hele vektfradraget på ladbare hybridbiler
  • SV går mot flere av avgiftsøkningene på elbil
  • SV vil fjerne omregistreringsavgift for elbiler
  • Sette firmabilbeskatning av elbil til 80 % av fossilbil

NAF: – Slaget er ikke tapt

NAF mener at forslaget fra regjeringen om en helt ny vektavgift var overraskende og kunne blitt en kortslutning av elbilsatsningen.

Men:

– Dette betyr at slaget om den omstridte vektavgiften ikke er tapt. Nå vil forhandlingene i Stortinget avgjøre om SV vinner fram. Dette bør regjeringspartiene gi seg på, fordi nå står distriktene for tur til å skaffe seg elbiler, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF, i en pressemelding.

– Siden 1990 har utslippene fra personbilene gått ned nesten 20 prosent, det er få andre sektorer som kan vise til tilsvarende kutt. Derfor var vi svært overrasket over at regjeringen foreslo å avgiftsbelegge elbilen såpass massivt som de gjorde, sier Handagard.

Vil ha flere ladestasjoner

SVs forslag inneholder også dette punktet:

«Vi setter av 100 millioner kroner til flere ladestasjoner, høyere engangsavgift for fossile biler og øker CO2-avgiften. Vi reduserer unntakene for ladbare hybrider, og utreder å tette skattehullet i leasingmarkedet.»

– Elektriske biler må være utgangspunktet både som privat- og varebil. For at elbiler skal kunne være et aktuelt alternativ, må ladestrukturen være godt utbygd over hele landet, og avgiftene må sørge for at elbilene har et konkurransefortrinn, heter det i innledningen til budsjettforslaget.