DIESEL-FYLLER: Marius Kromvoll fikk seg en overraskelse ved pumpa.

Høye drivstoffpriser:

Slik sparer du 3400 kr på drivstoff

Fyller du på de riktige tidspunktene, sparer du flere tusen kroner over et år. Marius Kromvoll sparte ved litt flaks nesten fire kroner literen på én fylling.

Publisert Sist oppdatert

Bensin- og dieselprisene hopper nå så mye opp og ned at det er tusenlapper å spare i løpet av et år på å fylle på de riktige tidspunktene.

De billigste tidspunktene er ikke lenger mandag og torsdag morgen.

Les mer om dette og se tabeller lenger ned.

Først en liten historie fra drivstoffkunde Marius Kromvoll. Han jobber i NAF og kjører privat en dieselbil.

Forleden skulle han fylle tanken på en Shell-stasjon i Drammens-området.

– Flaks!

– Da jeg kjørte inn på servicestasjonen, sto det 23,08 kroner literen på prismasten. Mens jeg fyller, ser jeg plutselig at prisen på masten er endret, til 26,85 kroner.

På dieselpumpa, hvor han står og fyller, står det fortsatt 23,08 kroner.

– Der hadde jeg flaks, sier han.

Han dobbeltsjekket selvsagt, og fikk bekreftet at han betalte den laveste prisen.

– Helt utrolig

26,85 KR: Marius tok dette bildet da han dro fra stasjonen. Like før var dieselprisen 23,08 kroner.

En liten sveip innom Facebook-grupper med bilister som tipser om «billig» drivstoff, viser at bare på torsdag svingte prisene fra over 27 kroner og ned på 22-tallet.

Den prisbevisste kan spare mye penger på å fylle til riktig tid.

– Det er jo helt utrolig hvordan det har blitt, sier dieselkunde Marius Kromvoll, og fortsetter:

– Den nye standarden er at koster det rundt 22 kroner literen, ja da er det bare å fylle.

På en gjennomsnittlig tank som tar 60 liter, utgjør forskjellen på 23,08 kroner literen og 26,85 kroner literen hele 226 kroner.

Og det altså på én tank.

Forskjellene i året

En gjennomsnittspersonbil kjørte i fjor 11.288 kilometer, ifølge Statistisk sentralbyrå. En gjennomsnittlig dieselbil bruker 0,6 liter på mila.

Med de forutsetningene, koster drivstoffet 14.900 kroner i året dersom du fyller til i gjennomsnitt 22 kroner literen, og nesten 18.300 kroner dersom du fyller til 27 kroner literen.

Da Motor i fjor høst skrev om drivstoffpriser kontra ladepriser, kostet diesel cirka 17 kroner literen. I sommer er det ikke usannsynlig med pris på 30 kroner literen.

Forskjellen på dette er cirka 9000 kroner i året for gjennomsnittsbilisten.

Her er årskostnad ved fylling av drivstoff for gjennomsnittsbilisten til henholdsvis 17, 22, 27 og 30 kroner literen.

Enda større blir prisforskjellene for de som kjører mye. Med 30 kroner literen vil drivstoffet koste formidable 45.000 kroner i løpet av et år, dersom bilen din ruller 25.000 kilometer i året.

Billigst og dyrest

– Vær bevisst på når du fyller, sa seniorrådgiver Stig Tore Bjugn i Konkurransetilsynet i mars, da de offentliggjorde en kartlegging om når i uka drivstoffet er dyrest og billigst.

Ifølge Konkurransetilsynet skjer det nå som oftest to prisløft i løpet av en uke. Da økes prisene over hele landet i løpet av samme dag hos alle de store kjedene.

– Prisøkningene ser ut til å skje hver tredje eller fjerde dag. De første løftene på hverdager skjer typisk rundt klokken 10, mens det skjer noe tidligere på morgenen i helgene, sa Bjugn den gangen til NTB, og la til:

– Prisene er på sitt laveste rett før denne prisstigningen skjer. Men også i timene etterpå, før alle stasjoner har fulgt etter og også økt sine priser.