FIKK MEDHOLD I TINGRETTEN: Kjøpet av en Chevrolet Tahoe LT ble vedtatt hevet, men dommen er anket. Her et bilde av en tilsvarende bil fra 2007.

Motorlampen lyste på vei hjem:

Retten mente kjøper må få heve kjøp av 18 år gammel bil

På vei hjem fra bilforhandleren begynte motorlampen å lyse. Etter en uke ville ikke bilen starte. Kjøpet av den 18 år gamle bilen ble hevet av tingretten – men selgeren anker dommen.

Publisert Sist oppdatert

2002-modellen av Chevrolet Tahoe ble beskrevet som en flott bil, som «jevnlig er servet med årene», som det sto i Finn-annonsen.

Det skulle vise seg at bilen ikke hadde vært på service jevnlig. Det var fem år siden forrige service ble tatt på verksted. Forrige eier hadde i stedet holdt på med bilen selv. Etter hvert ble det avdekket flere feil og mangler på bilen, som ble kjøpt for 169.000 kroner for halvannet år siden. Det var feil på giret, med motoren, og et speil var bare limt fast, uten å kunne vippes inn. Alt dette ifølge tingrettsdommen, som altså er anket.

Bilnøklene virker heller ikke i noen av dørene, og dørlåser må skiftes, ifølge den ikke rettskraftige dommen.

Kjøperen av bilen, en mann fra Buskerud, har fått kontrollert bilen både hos et verksted og hos NAF. Verkstedet har kommet frem til at bilen må repareres for minst 94.000 kroner.

Uenig

Vestfold Bilformidling, som solgte bilen, mente i retten at kjøperen ikke kunne forvente en feilfri bil, og at kunden ikke har bevist manglene. De mener de ikke har gitt mangelfulle eller uriktige opplysninger.

Vestfold Bilformidling ble startet i 2018. Carl Christian Suttle er ifølge Brønnøysundregistrene eneste ansatte. Han solgte i 2020 biler for 30 millioner kroner.

Får heve

Vestfold tingrett ga kjøperen medhold i sitt krav om at kjøpet skal heves. I vedtaket står det at kjøperen får tilbake hele kjøpesummen, samt erstatning for utlegg og saksomkostninger på 50.000 kroner.

Tingretten mente markedsføringen og kontrakten ga kjøperen forventninger om en godt vedlikeholdt og pleiet bil, men at den i stedet var i dårligere stand enn man med rimelighet kunne forvente.

– Feilene er samlet sett ikke uvesentlige, skrev tingretten.

Tingretten påpekte spesielt at funksjonssvikt ble avdekket rett etter overtakelsen.

Vestfold Bilformidling aksepterer ikke dommen og har anket den til lagmannsretten. Dermed er ikke dommen fra tingretten rettskraftig.