OVER GRENSEN: Drivstoffprisene blåste over 20 kroner literen i Norge i vinter. Men for andre svir økningen enda mer.

Grekere på pristoppen:

Disse bensin­prisene får norske priser til å blekne

Greske forbrukere må bruke 5,58 prosent av månedslønnen for å fylle opp tanken på bilen. Det er dobbelt så mye som norske bilister må betale.

Publisert Sist oppdatert

Ikke mange må betale høyere drivstoffpriser enn norske bilister, men som andel av gjennomsnittlig månedslønn er kostnadene for drivstoff vesentlig lavere i Norge enn i mange andre land.

Ifølge en oversikt fra statistikkbyrået Statista betaler greske forbrukere 5,58 prosent av en gjennomsnittlig månedslønn for å fylle 60 liter med 95 oktan bensin.

Videre på listen følger Slovakia (5,33 %), Portugal (5,27 %), Estland (4,81 %) og Latvia (4,81 %).

Norge billigere enn Tyskland

Med utgangspunkt i en gjennomsnittlig norsk månedslønn på 50.790 kroner, ifølge SSB, vil 60 liter bensin med pumpepris på 24 kroner, nappe 2,84 prosent av en månedslønn.

Det er mindre enn i land som Storbritannia (3,11 prosent) og Tyskland (2,92 prosent)

Men det er dramatisk mye høyere enn i USA – der 60 liter på tanken nå koster Average Joe rundt 1,22 prosent av en månedslønn.

Høyest dollarpris i Hong Kong

Ifølge GlobalPetrolprices.com, som oppdaterer de fleste lands gjennomsnittspriser på ukentlig basis, har Norge per mandag 14. mars sju land foran seg på listen over absolutt bensinpris, altså ikke omregnet med hensyn til lønn. Disse landene er Italia, Tyskland, Liechtenstein, Finland, Nederland, Monaco og Hong Kong – sistnevnte klart i tet, med 2,88 dollar for én liter bensin.

Nederst på samme liste finner vi Venezuela (0,025 dollar) – der er imidlertid minimumslønnen per måned på bare 2,5 dollar.