INFORMERTE IKKE: Selgeren av en VW e-Golf tenkte ikke på å opplyse om bilens historie. Her en e-Golf fra 2018.
INFORMERTE IKKE: Selgeren av en VW e-Golf tenkte ikke på å opplyse om bilens historie. Her en e-Golf fra 2018.

Solgte bil privat:

Fortalte ikke at Golfen var kondemnert

Den private bilselgeren tenkte ikke på at hun burde fortelle at bilen hun solgte, har vært involvert i en større trafikkulykke. Det kostet henne 37.000 kroner.

Publisert

Dersom du ikke opplyser om at bruktbilen du selger tidligere har vært kondemnert, risikerer du å tape dersom kjøperen av bilen oppdager bilens forhistorie – og klager.

Forbrukerklageutvalget, som behandler konflikter etter blant annet bruktbilhandel, understreker i et ferskt vedtak at også private bruktbilselgere har et ansvar for å opplyse om tidligere skader som er så store at bilen har blitt kondemnert, innløst av et forsikringsselskap og reparert igjen.

37.000 kroner

En kvinne på Sørlandet solgte sin tre år gamle Volkswagen e-Golf til en annen privatperson. Kort tid etter fant kjøperen tilfeldigvis ut at bilen hadde blitt reparert for 301.000 kroner etter en ulykke tidligere samme år.

Kondemnering og gjenoppbygging fører til lavere markedsverdi.

Kjøperen ville ikke ha bilen og solgte den videre. Da han solgte bilen med disse opplysningene, fikk han bare 103.000 kroner for bilen. Det er 37.000 kroner mindre enn han kjøpte den for.

– Vesentlig dårligere

Forbrukerklageutvalget har kommet frem til at selgeren av bilen skal betale dette beløpet til kjøperen av bilen.

– Skadehistorikken medfører at bilen er i vesentlig dårligere stand enn det kjøperen på kjøpstidspunktet hadde grunn til å forvente, skriver utvalget i sitt vedtak.

Kravet fra kjøperen kom overraskende på selgeren, som i korrespondansen med Forbrukerklageutvalget har forklart at hun ikke tenkte på at hun må gi opplysninger om tidligere skade, fordi dette var før hun selv eide bilen – og fordi hun ikke har hatt noen problemer med den.