KORONAÅR 2: Bilbruken i 2021 var preget av pandemien – og derfor høy.

Statens vegvesen:

Flere reiste med bil i 2021

2021 endte med en trafikkvekst på totalt fire prosent, opplyser Statens vegvesen. Årsaken er at nordmenns reisevaner var preget av koronapandemien.

Publisert Sist oppdatert

Det begynte med en nedgang i biltrafikken på grunn av omfattende reiseråd og utbrudd av deltavarianten i januar. Det var 11–15 prosent lavere trafikk enn normalt i januar og februar 2021. Nedgangen var størst i Viken (20 prosent), opplyser Statens vegvesen i en pressemelding.

Så begynner tallene å øke: I påsken 2021 var det hyttefylket Innlandet som fikk den største trafikkveksten i landet, med en økning på 28 prosent sammenlignet med fjoråret. Fylkene Trøndelag, Troms og Finnmark, og Agder opplevde også solide trafikkøkninger, med henholdsvis 27, 26 og 24 prosent sammenlignet med fjoråret.

Godt sommervær i sør bidro til en trafikkøkning i Agder på 16 prosent, Innlandet 13 prosent og Viken 14 prosent i månedene juni, juli og august.

Troms og Finnmark hadde den laveste trafikkøkningen av alle fylkene med bare 4 prosent.

På høsten, fra september til oktober, lå trafikken 3–4 prosent over fjoråret. Totalt økte biltrafikken med hele 13 prosent i november. Vestland og Viken sto for den største økningen i biltrafikken den måneden med en økning på 16–17 prosent sammenlignet med året før.

(©NTB)