– Ekte offroad-utfordringer er sjeldne på det europeiske kontinentet, så selv kjøretøy utstyrt med terrengdekk tilbringer sannsynligvis mesteparten av tiden på asfalterte veier, og møter i verste fall vått gress på en campingplass, skriver de.
I testen ønsket de å finne ut om det er noen særlig god idé å bruke denne typen dekk på asfalt og i daglig bruk.
Størrelsen som ble testet, var 225/65 R17, som for eksempel passer til VW Bus, det klassiske campingkjøretøyet. Imidlertid kan også andre kjøretøy bruke denne eller en lignende størrelse.
Dekkene har et grovere mønster enn tradisjonelle dekk.
For å vurdere prestasjonene på vei, ble et helårsdekk for personbil fra en premiumprodusent brukt som referanse.
Både helårsdekket og terrengdekkene i testen har snøkrystallsymbolet, noe som betyr at de også kan brukes under vinterforhold på vei.
– Resultatet er både klart og skuffende: Terrengdekkene presterte betydelig dårligere enn referansedekket for helårsbruk, skriver ADAC.
Resultatene var spesielt nedslående på tørr og våt asfalt. Kun på snødekte veier klarte to av terrengdekkene å komme i nærheten av egenskapene til referansedekket.
– Derfor kan ingen av de testede dekkene anbefales.
STOPPER SEINT: Terrengdekk gir økt bremselengde, det er farlig når andre biler er bedre skodd.Foto: ADAC
Terrengdekkene gjør det med andre ord dårlig i alle disipliner, særlig på vått underlag:
En bemerkelsesverdig svakhet som kom fram i testen, var bremsing på våt asfalt. Det dårligste dekket, BF Goodrich Trail Terrain T/A, sviktet fullstendig med elendig bremseytelse. Fra 80 kilometer i timen stanset testkjøretøyet først etter 48,8 meter.
Selv det beste av terrengdekkene i denne kategorien, Falken, hadde en bremselengde på rett under 40 meter. Det var seks meter lengre enn referansedekket.
Svake kjøreegenskaper
– Det tilsvarer lengden på en hel bobil, noe som kan være avgjørende for om du stopper foran en hindring eller krasjer.
ADAC sier også at kjøreegenskapene er svake. Veigrepet til terrengdekkene hadde en tendens til å plutselig glippe. Pirellidekkene ga brått overstyring, hvilket vil si sladd, som krever en god sjåfør for at det ikke skal gå galt.
– Ingen av testdekkene kan klassifiseres som anbefalt av ADACs testere, er konklusjonen.
ADACs terrengdekktest (referansedekket fikk 2,1 poeng)