SNART KLAR: En førproduksjonsmodell av F-150 Lightning på den store Rouge-fabrikken ved Ford-komplekset i Michigan i høst.
SNART KLAR: En førproduksjonsmodell av F-150 Lightning på den store Rouge-fabrikken ved Ford-komplekset i Michigan i høst.

USAs bestselger blir elektrisk:

Verdens mest etterspurte elbil kommer ikke til Norge

Her er elbilen hele USA venter på. Etterspørselen er så høy at Ford F-150 Lightning ikke blir importert til Norge eller andre land i Europa.

Publisert Sist oppdatert

I september startet forproduksjonen av Ford F-150 Lighting, den helelektriske utgaven av bilmodellen som har vært USAs mest solgte i mer enn 40 år.

Pickuper er en amerikansk spesialøvelse, men det har vært spenning knyttet til om elektrifisering vil bety et gjennombrudd for slike modeller i nye markeder – for eksempel det norske.

Dét svaret vil ikke komme med F-150 Lightning.

For den modellen kommer ikke til Norge på mange år ennå.

– Etterspørselen etter Lightning i USA er enorm og betydelig høyere enn produksjonskapasiteten, og det foreligger dermed ingen konkrete planer om å lansere Lightning i EU eller Norge den nærmeste tiden, sier Anne Sønsteby, informasjonsdirektør i Ford Motor Norge, til Motor.

Serieproduksjonen av F-150 Lightning starter i april, og Ford har allerede mottatt nærmere 200.000 reservasjoner på bilen.

Selskapet forventer at mer enn 80 prosent av reservasjonene vil konverteres til reelle kjøp.

VENT TIL VÅREN: Serieproduksjonen starter til våren, og de første bilene skal leveres til kunder i løpet av 2022.
VENT TIL VÅREN: Serieproduksjonen starter til våren, og de første bilene skal leveres til kunder i løpet av 2022.

Helt ny erfaring

– Etterspørselen etter elektriske biler er mye større enn vi forventet. Vi har måttet skalere opp dette på en annen måte enn vi tidligere har møtt økninger i etterspørselen gjennom vår 118 år lange historie, sier Jim Farley, selskapets administrerende direktør, i et intervju med Automotive News.

Han forventer at Ford skal kunne trappe opp til levering av 600.000 elbiler årlig fra senhøstes 2023.

Produksjonsvolumet av F-150 Lightning alene skal være 80.000 biler i 2024, mer enn det dobbelte av selskapet hadde planlagt.

Men til Norge kommer bilene ikke …

Det kan imidlertid bli andre elektriske pickuper å kikke på for norske kjøpere som trenger kraft – når biler som Cybertruck (Tesla), Hummer EV (General Motors) og RT1 (Rivian) er på beddingen.

Tesla har forøvrig mottatt 1,2 millioner reservasjoner på Cybertruck, men det er kommunisert noe konkret om start for produksjon og salg.