STEINSPRUT: Denne Mazda CX5 ser ved første øyekast strøken ut.

Steinsprut og riper:

Vasken avdekket et hundretalls skader

– Bilen har unormalt med steinsprut og riper over hele bilen, skrev karosseriverkstedet i en rapport. Dermed fikk kjøperen prisavslag.

Publisert Sist oppdatert

Hva er normalt med steinsprut og riper på en fem år gammel bil?

I hvert fall ikke hundretalls steinsprut og riper, mener et karosseriverksted som undersøkte en fem år gammel Mazda CX5 for en kunde som nettopp hadde kjøpt bilen.

Se nærbilder lenger ned.

Kjøperen hadde reist fra Ryfylke på Vestlandet til Romerike på Østlandet for å kjøpe bilen av en annen privatperson. Da kjøperen besiktiget bilen, syntes han det var mye mer steinsprut og riper på bilen enn det han forventet etter å ha sett salgsannonsen.

Han kjøpte likevel bilen, mot å få 5000 kroner i ekstra avslag for steinspruten.

Men steinsprutene og ripene han så på besiktigelsen, var likevel ingenting mot det han fant da han kom hjem med bilen – og vasket den ren.

STEINSPRUT: På forskjerm.

Rust

Kjøperen tok bilen til et karosseriverksted. De talte opp et hundretalls steinsprut og riper.

– Bilen har unormalt med steinsprut og riper over hele bilen, skrev Nevlands Bil og Karosseri i en sakkyndig uttalelse.

Karosseriverkstedet påpekte at flere steinsprut er angrepet av rust, og at skadene må ha oppstått over lengre tid.

– Omfanget går langt utover det som er påregnelig. Bilen kan ikke kalles strøken og velholdt, skrev karosseriverkstedet.

De anslo at det vil koste 39.000 kroner å fjerne steinspruten, ripene og rusten. Bilen ble solgt for 245.000 kroner.

STEINSPRUT: På forskjerm.

Medhold

Selgeren mener han ikke skal dekke utbedring, eller gi mer penger i prisavslag. Han påpeker at kjøperen inspiserte bilen grundig før kjøpet.

Da kjøper og selger ikke ble enige, gikk kjøperen til forbrukermyndighetene – og i Forbrukerklageutvalget har han fått medhold. Forbrukerklageutvalget behandler konflikter etter blant annet bruktbilhandel.

15.000 kr

STEINSPRUT: På frontfanger.

Utvalget påpeker at antallet riper og steinsprut er i et langt større omfang enn det som var synlig før kjøpet, og at det er langt mer enn det kjøperen hadde grunn til å forvente ut fra beskrivelsen av lakken.

Forbrukerklageutvalget har gitt kjøperen et skjønnsmessig prisavslag på 15.000 kroner.

Beløpet begrunnes med at karosseriverkstedets sum på 39.000 kroner gjør lakken feilfri, noe kjøperen ikke har rett til å få, siden han kjøpte en bil som var fem år gammel, hvor det i kontrakten var det nevnt at bilen har «noe steinsprut».