BATTERI: Vianode skal bygge en fabrikk for «produksjon av bærekraftig batterimaterialer» på Herøya i Porsgrunn

Batteriproduksjon i Norge:

En milliard til batterisatsning

Fire batteriprosjekter har fått tidenes største tildeling fra Innovasjon Norge.

Publisert

Styret i Innovasjon Norge har besluttet å tildele Vianode, Morrow Batteries, Cenate og Beyonder til sammen 995 millioner kroner i tilskudd til batteri­prosjekter.

- Samlet er dette den største tildelingen vi noensinne har gitt, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge, i en pressemelding.

Vianode i Telemark får et tilskudd på 350 millioner kroner, Morrow i Agder får 345 millioner, Cenate i Østfold får 225 millioner og Beyonder i Rogaland får 75 millioner.

Prosjektene blir en del av en europeisk fellessatsing på batterier, kalt IPCEI (Important Projects of Common European Interest).

Storskala

– Med denne tildelingen har vi fått på plass en viktig brikke i tilretteleggingen for at fremtidsrettet industri etablerer seg i Norge, for storskala battericelle­produksjon i Norge og industriell aktivitet i en komplett batteriverdikjede, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Stortinget vedtok i forbindelse med fremleggelsen av Statsbudsjettet for 2024 at det skulle opprettes et innovasjons­tilskudd for større batteri­prosjekter med en ramme på en milliard kroner.

– Vianode har en ambisiøs ambisjon om å bidra til å gjøre batterier og elbiler mer bærekraftig ved å sette en ny standard for produksjon av batterimaterialer,  sier Burkhard Straube, CEO i Vianode.

Målet til Vianode er å produsere avanserte anodegrafittløsninger av høy ytelse til tre millioner elbiler i året fra 2030 i Europa og Nord-Amerika.

Bærekraft

Morrow Batteries skal produsere Litium-jern-fosfat batterier. Batteriene skal ikke bruke kobolt, og i tillegg ha et redusert innhold av nikkel og litium.

Cenate skal videreutvikle og industrialisere silisiumbaserte batteri­materialer, slik at fremtidens litium­batterier blir mindre, lettere og mer bærekraftige.

– Gjennom vårt IPCEI prosjekt «BeSAFE» skal vi ta bærekraft til et nytt nivå ved å utvikle beyond state-of-the-art sodium-ion batterier, som er tryggere i bruk, har høy ytelse og virker godt både i kaldt og varmt klima, er billigere, og vil bli produsert ved hjelp av bærekraftige materialer, sier Svein Kvernstuen, grunnlegger av Beyonder.