FLERE SLIKE: Bilindustrien varsler kraftig opptrapping i elbilinvesteringene.
FLERE SLIKE: Bilindustrien varsler kraftig opptrapping i elbilinvesteringene.

Bilindustrien oppjusterer:

Øker elbil-investeringene med nesten 2000 milliarder

Verdens bilprodusenter skal bruke mer enn 515 milliarder dollar (over 4600 milliarder kroner) på investeringer i elbiler og batterier frem til 2030.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en analyse som nyhetsbyrået Reuters har gjennomført.

Summen er økning på 215 milliarder dollar (ca. 1925 milliarder kroner) fra en tilsvarende analyse som ble gjort for tre år siden. Det samlede investeringsbeløpet tilsvarer mer enn tre norske statsbudsjett.

Analysen bygger på informasjon fra selskapene, investorpresentasjoner og opplysninger selskapene har gitt offentlige myndigheter i ulike sammenhenger.

Men selv om oversikten peker ut en ny retning for de store investeringene i bilindustrien, advarer analytikere om at etterspørselen etter elbiler vil kunne falle dramatisk uten offentlige insentiver og en aktiv utbygging av infrastruktur.

Brian Maxim, en sentral analytiker i AutoForecast Solutions, sammenlikner investeringsrushet med mekanismene fra den kalde krigen, skriver Automotive News:

– Så snart noen av produsentene varslet store elbilinvesteringer, måtte alle andre komme med noe tilsvarende for å ikke framstå som om de var helt bakpå. Men dette betyr at mange produsenter planlegger for store volum av biler som ingen vet hvordan forbrukerne vil ta imot og som vil ha minimal fortjeneste i mange år ennå, sier han.