BULK: Bilen ble solgt med lovnad om «uten bulker». Men den hadde flere bulker rundt bilen – som her.

Tilkjent over 150.000 i avslag:

Bil «uten bulker» var ikke helt som selgeren lovet…

Bruktbilforhandleren annonserte en Toyota Hiace som «sjeldent fin» og «uten bulker av noe slag». Sannheten viste seg å være ganske annerledes.

Publisert

Kjøperen av bilen, en mann fra Vestlandet, så raskt at det ikke stemte, da han fikk overlevert bilen han hadde kjøpt for 289.000 kroner.

Bilen hadde en rekke feil og mangler, som kjøperen har fått dokumentert. Han tok med bilen til både et skadeverksted, et merkeverksted og til NAF. De tre sakkyndige liste opp mange forhold, blant annet at bilen flere steder har bulker i karosseriet.

Se bilder lenger ned.

104.000 kr i avslag

Selgeren av bilen, bruktbilforhandleren BM Sport i Trøndelag, nektet imidlertid å etterkomme kravene fra kjøperen. Dermed havnet bruktbilkonflikten hos forbrukermyndighetene.

Forbrukerklageutvalget har vedtatt at kjøperen skal få 104.000 kroner i prisavslag for alle de dokumenterte bulkene i karosseriet.

Forbrukerklageutvalget viser til at salgsannonsen for Toyota Hiacen inneholder skildringer som at den blant annet er «særdeles velholdt», samt at den også er konkret på at bilen er «uten bulker av noe slag».

– Dette er såpass konkret at det nødvendigvis må være styrende for hvilke rettmessige forventninger kjøperen kunne ha før overtakelsen, skriver utvalget i sitt vedtak.

Manglet service

Bilen hadde også en rekke andre mindre feil og mangler, som forbrukermyndighetene mener er utenfor det kjøperen i henhold til forbrukerkjøpsloven kunne forvente av bruktbilen.

Blant annet skrev bruktbilfirmaet i salgsannonsen at bilen har «komplett servicehistorikk». I ettertid viste det seg at en service som skulle vært tatt på 120.000 kilometer likevel ikke var tatt.

– Man må forvente at de normale servicene er fulgt når servicehistorikken opplyses å være komplett, uttaler Forbrukerklageutvalget.

Servicen koster 12.000 kroner å utføre. Siden dette ikke var gjort, er bilkjøperen tilkjent den summen i prisavslag.

Beklager

Totalt får kjøperen 153.000 kroner i prisavslag.

Bilkjøperen hadde også utgifter med å sende bilen på to verksteder samt til NAF. Også disse utgiftene får han dekket.

Bruktbilforhandleren sier til Motor at de beklager at denne saken havnet i Forbrukerklageutvalget.

– Vi forholder oss til vedtaket, sier innehaver Knut Ove Børseth.