FÅR RAKETT-HJELP: Med Space X rakett-t,eknologi til hjelp skal den kommende Tesla Roadster klare 0-60 miles i timen på 1,1 sekunder.
FÅR RAKETT-HJELP: Med Space X rakett-t,eknologi til hjelp skal den kommende Tesla Roadster klare 0-60 miles i timen på 1,1 sekunder.

Elon Musk om rekord-akselerasjon:

Ny Tesla gjør 0-100 km/t på 1,2 sekunder

Takket være rakett-boostere vil den kommende Tesla Roadster kunne tilbakelegge 0-100 km/t på 1,2 sekunder. – Har du svak helse, så ikke prøv dette! advarer Tesla-sjef Elon Musk.

Publisert

Annen generasjon Tesla Roadster ble første gang vist i 2017, men er fortsatt, tre og et halvt år etter, et fremtidsprosjekt.

Når den lenge annonserte sportsbilen fra Tesla en dag kommer på markedet vil den imidlertid overgå ytelsen som ble forespeilet den gangen - det bekrefter Tesla-sjef Elon Musk selv i en nylig twitter-melding, skriver Teslarati. «Det blir trygt, men svært intenst», skriver han blant annet.

Akselerasjonen fra 0 til 60 miles i timen (tilsvarende 0 til litt under 97 km/t) skal nemlig gjøres unna på svimlende 1,1 sekunder.

Det tilsvarer sannsynligvis en tidel mer fra 0 til 100.

For å finne noe som går raskere på vei må du til top fuel dragstere.

Kan lette

Musk hadde tidligere hintet om at dette ville bli noe rimelig spesielt. Han hadde allerede antydet at Space X-teknologi ville bli dratt inn og dessuten svart en tidligere tvitrer som spurte om bilen ville kunne fly: «Ja, litt».

En ting er sikkert:

Ingeniørene vil måtte legge ned mye energi i å maksimere marktrykket for å forhindre at bilen letter og tar av for alvor.

G-kreftene en slik akselerasjon avstedkommer - det er anslått et sted mellom 2,5 og 3 G - kan ifølge Musk sammenlignes med det man får ved oppskytingen av en romferge.

Hjelpemotorer fra Space X

Så er det heller ikke utelukkende som elbil den kommende Roadster oppnår den fabelaktige ytelsen - Tesla-ingeniørene har «lånt» nettopp rakett-teknologi fra Musks romfartsselskap Space X.

Når bilen «skytes ut» fra start får de tre elmotorene hjelp fra rakett-startmotorer i miniatyr, montert bak, som drives av rakettdrivstoff bestående av nedkjølt gass, såkalte cold gas thrusters.

Det må presiseres at kundene som ønsker de ekstraordinære ytelsene må belage seg på å punge ut ekstra i forhold til de 1,6 millioner kronene det er anslått at en «vanlig» Roadster vil koste.

Standardversjonen av Tesla Roadster II vil bli utstyrt med drivlinjen til den kommende Model S Plaid +, det vil si med én elektrisk motor på forakselen og to på bakakselen.

Krever solid helse

Musk har tidligere annonsert at den vil klare 0-100 mph (miles per hour) på 1,9 sekunder og på Teslas norske hjemmesider står den oppført med 0-100 km/t på 2,1 sekunder og den amerikanske referansedistansen 1/4 mile på 8,8 sekunder.

Nå bekrefter han altså at Roadster med Space X Package skal klare det nesten sekundet raskere. Om det i absolutt verdi ikke høres mye ut, vil det utvilsomt gi en vesentlig heftigere opplevelse.

Men det anbefales ikke for dem med svakt hjerte - eller dem som lett blir bilsyke.