TO VERSJONER: Testbilen er en G6 AWD Performance med firehjulstrekk og en rekkevidde på 550 kilometer. G6 Standard Range koster 90.000 kroner mindre, har bakhjulsdrift og går 435 kilometer.

Prøvekjørt: Xpeng G6 AWD Performance

Model Y-rival skal firedoble Xpengs salg

Med G6 viser kinesiske Xpeng at selskapet har tatt igjen konkurrentene på kvalitet og teknologi.

Publisert

Pluss

Kvalitetsfølelse, lading, garanti

Minus

Ukjent merke, hard konkurranse, ikke frunk

Hvis man har planer om å spise litt markedsandeler i det store familiebilsegmentet, er det én ting som må være på plass. Bilen må matche Tesla Model Y.

Det betyr at prisen må være tett på, helst under den psykologisk viktige 500.000 grensen, og bilen må by på omtrent samme innvendige plass og rekkevidde som de siste årenes salgssuksess.

Xpeng har planer om å firedoble sin markedsandel i Norge, og det skal gjøres med G6.

Få tilvalg

Prisen er nøyaktig 500.000 kroner, pluss leveringskostnader på 9900, med stort batteri og firehjulstrekk. En leveringsklar Model Y ligger i samme landskap, det gjelder også Volkswagen ID.4.

Xpeng G6 AWD Performance

 • Pris fra: 509.990 (inkl. omkostninger).
 • Batteri, motor, drivlinje: 87,5 kWt batteri, 476 hk/660 Nm, ettrinns automat, firehjulsdrift.
 • Rekkevidde/forbruk (WLTP): 550 km/17 kWt/100 km.
 • Ladefart: 280 kW.
 • 0–100/toppfart: 4,1 sek/202 km/t.
 • Lengde/bredde/høyde (cm): 475/192/165.
 • Dekk: 255/45-20.
 • Vekt/nyttelast (kg): 2120/443
 • Bagasjevolum: 571/1374 liter.
 • Hengervekt/taklast (kg): 1500/74
 • Konkurrenter: Tesla Model Y, Volkswagen ID.4/ID.5, Skoda Enyaq, Nissan Ariya, Toyota bZ4X, Mustang Mach-E, Volvo EX40, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Cupra Tacascan.

G6 har et like enkelt bestillingsskjema som Tesla, hvilket betyr at det er få valg, og at det aller meste er inkludert. Det eneste som koster ekstra, er noen lakkfargevalg og hengerfeste til 11.900 kroner.

På veien er G6 noe annerledes enn Model Y, hvilket kan slå positivt ut for en del kunder. Den er merkbart bedre lydisolert og har et understell som er mykere, som gir bra komfort.

På den annen side er ikke kjøreegenskapene like skarpe. Styringen er litt slapp, så man sitter med følelsen av at bilen ikke er like heftig som en Model Y.

Men det er den. Testbilen, en G6 AWD Perfomance, har 476 hestekrefter og gjør null til hundre på 4,1 sekund. Det er kjappere enn Model Y Long Range, og litt bak Model Y Performance.

Romslig

Samtidig er dette egentlig bare av teoretisk interesse, det er forhåpentligvis ikke mange som tar i bruk hele spekteret av krefter på tur med familien.

For som familiebil tilfredsstiller G6 på det aller meste. Kupeen er romslig, med svært god plass i baksetet, både for hode og bein. Det er lyst, takket være panoramataket, og sikten ut en god for dem som sitter bak.

KJENT STØRRELSE: Xpeng G6 er én millimeter lengre og tilsvarende smalere enn en Tesla Model Y.
SIKT: Designen og nakkestøttene i baksetet gjør at det er begrenset med sikt bakover.
TIL HØSTEN: Xpeng G6 kommer til Norge til høsten. Testbilen er den eneste på norske skilter.

Bagasjerommet tar 571 liter og er utformet med rette vegger og lav lasteterskel. Det den dog ikke har, er en frunk, så ladekabelen må blande seg med bagasjen.

Førermiljøet oppleves som ryddig og fint, og minner også her en del om Tesla. Med andre ord svært få knapper, det meste styres gjennom skjermen i midten. I tillegg har G6, som Model S og Model X, en liten skjerm foran føreren med kjøreopplysninger. Det er praktisk, men skriften på denne skjermen er i en så liten punktstørrelse at man nesten trenger lesebriller.

Teknologi

I og med at det er nær sagt ingen tilvalg, er bilen som standard fullspekket med alt av moderne hjelpemidler. Den adaptive fartsholderen var noe nervøs, men dette skal bli justert, med et nytt operativsystem, innen bilen kommer i norske butikker til høsten.

GOD PLASS: Det er rikelig med plass til både hode og bein bak i en Xpeng G6, det er også plass til å stikke føttene under førersetet.
RYDDIG: Interiøret er, som i mange andre av dagens biler, nærmest fritt for knapper og brytere. Den opplevde kvaliteten er god. Hvit eller svart er de to valgene man har innvendig.
KJØREINFORMASJON: Over rattet er det plassert en liten skjerm med kjøreinformasjon.

Xpeng er like mye et teknologiselskap som en bilprodusent, og det er grunn til å tro at systemene vil fungere godt, inkludert app-styring og kjørefunksjoner. Det er også å forvente at bilene vil oppdateres jevnlig.

Utviklingen til Xpeng har vært nærmest skremmende rask for konkurrentene. For ikke lenge siden var modellene deres under pari (les test av Xpeng G3 fra 2021 her), men i fjor høst kom den store SUV-en G9 (lest test her), som nærmest er et premiumprodukt, og G6 følger opp med en solid kvalitetsfølelse.

Den norske importøren er tydeligvis trygge på produktet og serverer en garanti på hele sju år eller 160.000 kilometer.

Rekker

Under Motor og NAFs rekkeviddetest nylig gikk G6 lengre, og det mot Model Y Long Range bakhjulsdrift som har lengre rekkevidde enn AWD-utgaven, og ladet fortere enn den amerikanske konkurrenten. Ladeøkta fra 10 % til 80 % tok snaut 20 minutter, som var av de aller kjappeste. G6 har maks ladefart på 280 kilowatt, og den lader lenge med høy fart.

At G6 vil kunne friste nye kunder til merket, er det ingen tvil om. Prisen er ikke avskrekkende, og den matcher Model Y på det aller meste.

Men om Model Y faktisk vil merke konkurransen i særlig grad, er et annet spørsmål. 

Så langt i år har Xpeng levert 489 biler, ifølge tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken. Teslas tall er 7608, av disse er 6733 Model Y. Så selv med en mulig firedobling av salget ved hjelp av G6, så er Tesla i en helt annen divisjon.

BAGASJE: Bagasjerommet har rette sider, som gjør at det er lett å stable inn gjenstander.
SPEIL OG SLIKT: Som hos Tesla stilles sidespeilene via knapper på rattet.