BØTELAGT: En bilfører fikk hele fem bøter utenfor Coop Extra på Skullerud i Oslo.

Parkeringsselskap:

Ga bøter i fleng utenfor mat­butikken – og fikk smekk

I løpet av noen uker fikk bilsjåføren hele fem parkeringsbøter utenfor en Coop-butikk i Oslo. Men alle bøtene ble opphevet av parkeringsklagenemnda.

Publisert

Parkeringsklagenemnda mottok i fjor 3578 klager fra bilsjåfører som har fått kontrollsanksjon. Fem av disse klagene kom fra en kvinne som klaget på de fem bøtene hun fikk utenfor Coop Extra-butikken på Skullerud i Oslo.

Fire av bøtene fikk hun fordi hun verken trakk gratisbillett for gratis parkering de første 45 minuttene, eller betalte for tiden hun sto parkert etter dette.

Kvinnen parkerte utenfor butikken fire ganger i løpet av en 10-dagers periode. Dermed skrev parkeringsselskapet ut fire bøter, hver av dem på 660 kroner.

1294 kroner

Kvinnen klaget, fordi hun ikke fant betalingsautomat på parkeringsplassen.

– Jeg lette på hele parkeringsplassen og rundt bygget, uten å finne en betalingsautomat å betale til, skriver hun i et brev.

Parkering utenfor denne butikken er svært kostbart. Etter de 45 minuttene med gratisparkering, koster det 50 kroner per time, også utenfor åpningstiden. Døgnprisen blir dermed på formidable 1294 kroner.

Hver gang sto kvinnen parkert i flere døgn.

– Skulle vi tatt betalt for medgått parkeringstid, ville det blitt flere tusen kroner å betale, påpekte parkeringsselskapet.

Parkeringsselskapet vedgikk at det ikke var betalingsautomat på parkeringsplassen, og at man må registrere seg og betale på appen «Easy park».

DYRT: Døgnprisen på parkeringsplassen ved Coop Extra Skullerud.

Få medhold

I Parkeringsklagenemnda er det ikke gitt at man får medhold.

Av 3618 behandlede klager i 2023, fikk bileierne medhold i bare 305 tilfeller. Det utgjør godt under 10 prosent av alle sakene.

I noen få tilfeller får bileier delvis medhold, og i 739 tilfeller valgte parkeringsselskapene å trekke saken etter at bilsjåføren har klaget på boten.

I praksis har bileierne dermed fått medhold i 1073 av sakene i 2023. Det utgjør 30 prosent av alle klagene.

Kvinnen som parkerte utenfor Coop-butikken i Oslo, fikk medhold i alle de fire første sakene sine.

Parkeringsklagenemnda konkluderer med parkeringsselskapet gjorde formelle feil da de skrev ut bøtene. Dessuten skal ikke parkeringsselskapet ha fått fritak fra kravet om at det skal være betalingsautomat på parkeringsplasser.

Fortsatt ingen automat

Parkeringsselskapet ga seg ikke. Et par uker senere parkerte kvinnen igjen på parkeringsplassen, og igjen fikk hun bot.

Men også den femte parkeringsboten er nå blitt opphevet av Parkeringsklagenemnda, fordi det fortsatt ikke var betalingsautomat på parkeringsplassen.

– Mynt er ifølge sentralbankloven tvungent betalingsmiddel i Norge. Ifølge parkeringsforskriften skal det være automat på avgiftsregulerte parkeringsplasser, skriver Parkeringsklagenemnda i sitt vedtak.

Vedtakene i Parkeringsklagenemnda er nylig gjort. Da Motor kjørte innom parkeringsplassen, nærmere et halvt år etter at kvinnen fikk bøtene, var det fortsatt ikke satt opp betalingsautomat.