RUST: Erstatningspliktig, hvis selgeren ikke forteller om det.
RUST: Erstatningspliktig, hvis selgeren ikke forteller om det.

Rust på gammel bruktbil:

«Ikke rust» sa selgeren, men det var ikke sant

Selv for en 21 år gammel bruktbil som er kjøpt usett, kan du få erstatning i ettertid, dersom det er mye mer rust enn selgeren sier.

Publisert Sist oppdatert

Bilkunden fra Rogaland spurte gjentatte ganger om rust på den gamle bruktbilen han skulle kjøpe usett fra en privatperson i Hardanger.

«Ikke rust» sa selgeren flere ganger og la til at «all karosserirust er tatt».

Men da kjøperen fikk bilen, så han at den 21 år gamle Mercedes-Benz Geländewagen var en utslitt bil med rust og flere andre feil.

Bremsene virket ikke

Rogalendingen hadde kjøpt bilen for 200.000 kroner. Etter kjøpet dokumenterte han at det var behov for utbedringer for godt over 200.000 kroner. Blant annet virket ikke ABS-bremsene.

Men Forbrukerklageutvalget, som nå har behandlet konflikten mellom kjøper og selger, mener at man på en bil som er 21 år gammel, og som har gått hele 350.000 kilometer, må regne med feil og mangler i denne størrelsesorden.

Selv skjulte sliteskader må påregnes, mener forbrukermyndighetene.

Betydelige rustskader

Med rusten stiller det seg imidlertid annerledes.

Kjøperen stilte selgeren mange spørsmål om rust før han valgte å kjøpe bilen. Selgeren svarte i tekstmeldinger at det hverken er rust i ramme eller rust under bilen.

Men det var det.

En tilstandsrapport fra et verksted og fremlagte bilder dokumenterer at bilen har betydelige og omfattende korrosjonsskader, heter det i vedtaket fra Forbrukerklageutvalget. De mener kjøperen ikke kunne vente rust i det enorme omfanget som er blitt avdekket.

Fikk prisavslag

Selv om Mercedesen var over 20 år og har gått 350.000 kilometer, mener Forbrukerklageutvalget at den var i vesentlig dårligere stand enn kjøperen kunne forvente.

Kjøperen har derfor fått et prisavslag på 100.000 kroner, som tilsvarer nøyaktig halvparten av kjøpesummen på 200.000 kroner.