HAR LEVERT SØKSMÅL: Carlos Ghosn, her under Tokyo-utstillingen i 2015.

Carlos Ghosn:

Saksøker Nissan for over en milliard dollar

Selskapets tidligere styreleder slår omsider tilbake – med ettertrykk.

Publisert Sist oppdatert

Carlos Ghosn (69) har saksøkt Nissan for sverting, injurier og ærekrenkelser.

Ghosn var en av bilverdenens største stjerner og viktigste personer inntil for få år siden. Han bygget seg opp via franske Michelin, fikk toppjobb i Renault og var hovedarkitekten bak Renault-Nissan-alliansen som ble inngått i 1999 – og etter hvert også inkluderte Mitsubishi. På toppen av hele dette konglomeratet: Ghosn.

Pengene strømmet inn, han høstet ære og respekt på alle kanter og statusen syntes urokkelig. Til et punkt.

Da Ghosn ankom Japan i november 2018, ble han nemlig møtt av politi, arrestert og kjørt rett i fengsel. Anklagene gikk ut på at han skulle ha forsynt seg grovt av Nissans kasse, til fordel for seg selv.

Historien slutter ikke der. Fjorten måneder senere klarte nemlig Ghosn å rømme fra sin husarrest, på spektakulært vis. Ved hjelp av en diger instrumentkasse og en håndfull hjelpere ble han fraktet inn i et fly. Turen gikk til landet han har røtter i, Libanon, hvor han har bodd siden.

Les mer om bakgrunnen og flukten i saken nederst her.

Nå har Carlos Ghosn levert et søksmål til libanesiske myndigheter, der han anklager Nissan, to andre selskaper og 12 enkeltpersoner for å ødelegge karrieren hans, gjennom bakvaskelser og fabrikkering av bevis.

Til nyhetsbyrået Reuters sier han dette:

– Vi har en lang kamp foran oss. Men vi skal kjempe til siste slutt.