NEDGANG: Færre unge sjåfører forulykker eller skades alvorlig i trafikken.
NEDGANG: Færre unge sjåfører forulykker eller skades alvorlig i trafikken.

«Ungdom er blitt flinkere»:

Færre unge sjåfører dør eller skades i trafikken

De siste årene har det vært en kraftig nedgang i tallet på omkomne og skadde yngre sjåfører på norske veier, viser en rapport.

Publisert

Tallet på 18 og 19 år gamle sjåfører som døde eller ble skadd var 38 prosent lavere i perioden 2018–2021 enn fem år tidligere (2013-2016), viser rapporten fra Statens vegvesen ifølge organisasjonen Ung i trafikken.

– Det er godt å se en reduksjon, vi kan ikke juble av den grunn. Ungdom er blitt flinkere, men her er det fortsatt mye å ta tak i, sier kommunikasjonsrådgiver Eivind Windingstad Stensrud i Ung i trafikken i en kort pressemelding.

– I fjor var hver fjerde trafikkdrepte under 25 år, til tross for at norske veier i 2021 var rekordtrygge. Det kan derfor tyde på at de yngste sjåførene fortsatt har størst risikovillighet, og dette er noe vi må fortsette arbeidet med, sier han.

I perioden 2013–2016 var risikoen for å dø eller bli skadd i trafikken fem til seks ganger så høy for 18 og 19 år gamle sjåfører som for bilførere i alderen 25–64 år, skriver organisasjonen.

Ung i trafikken er tilknyttet MA – Rusfri Trafikk, tidligere kjent som Motorførernes Avholdsforbund.

(©NTB)