DRAMATIKK: En Tesla Model X tok plutselig fyr om natten på Vormedal nær Haugesund. Dagen før hadde disse feilmeldingene dukket opp.

Elbil tok fyr nær husveggen:

Tesla-eier mistet bilen: «Ta feil­meldinger på alvor!»

Eieren av en Tesla Model X 2019 som brant opp i forrige uke, forteller om dramatiske øyeblikk – og oppfordrer andre bileiere til å ta varsel om feilmeldinger på alvor.

Publisert Sist oppdatert

Tesla-eieren bekrefter at bilen ikke sto til lading da den begynte å brenne.

Motor har skrevet at det har vært uvanlig mange elbil-branner i sommer. Det er relativt sett færre branner i elbiler enn i bensin- og dieselbiler sett i forhold til bestanden, men når det tar fyr i batteripakkene, fremstår det som uhyre dramatisk.

For det første kan batteriene, på grunn av den interne varmgangen, antenne igjen i flere dager etter at ilden tilsynelatende er slukket.

For det andre inneholder røyken fra litiumion-batteriene svært giftige kjemiske substanser som flussyre, som er farlige å puste inn.

Det var en slik brann som skjedde i Vormedal utenfor Haugesund i forrige uke, da en Tesla Model X, som sto parkert nær naboveggen, begynte å brenne.

Ingen antydning

Tesla-eieren, en småbarnsfar som ikke ønsker å stå frem med navn, forteller at han fredag formiddag hadde sett at det dukket opp feilmeldinger på skjermen i bilen. Ingen av dem ga noen antydning om at det var fare for brann i batteriet.

Siden familien hadde planlagt å dra på bilferie mandag morgen, kjørte bileieren likevel til sin Tesla-forhandler og viste bildet av feilmeldingene, som i mellomtiden var blitt borte igjen.

VARSLER: Fredag formiddag i forrige uke dukket disse meldingene opp på skjermen. Tidlig morgenen etter tok det fyr i bilen.

Feilmeldinger

«Hos Tesla viste de bilde av feilmeldingene til en tekniker, for så å gi meg beskjed om at de ikke hadde tid til å se på bilen før mandag. Videre sa de at ettersom feilmeldingene hadde gått bort skulle det gå bra å kjøre bilen så lenge de ikke dukket opp igjen. Det var forskjellige feilmeldinger, men selvfølgelig antydet ingen av meldingene at bilen skulle begynne å brenne 16 timer senere», skriver bileieren i en e-post til Motor.

Han forteller at bilen ble parkert utenfor, inntil carporten til naboen og deretter ikke var i bruk, men at de var ute i bilen ved flere anledninger og startet opp for å se til at ikke feilmeldingene var tilbake, da de ikke ønsket å kjøre på biltur hvis de skulle dukke opp igjen. Det gjorde de imidlertid ikke.

Raskt overtent

Men natt til lørdag begynte bilen altså å brenne. Bileieren beskriver hendelsen slik for Motor:

«Samboeren min våknet av lukten av røyk, hørte lyder utenfor og sjekket vinduet. Der kunne hun ikke se bilen for røyk. Hun vekket meg, vi ringte brannvesenet, dro barna ut av sengen og dro ut for å vekke naboer da dette er et rekkehus. Noen av naboene hadde allerede våknet av smell fra bilen som kom med jevne mellomrom. Alarmen begynte også å gå.

Brannvesenet var raskt på stedet, men da var bilen allerede godt overtent. Bilen ble også forsøkt slukket med brannslukningsapparat av en heltemodig nabo før brannvesenet ankom».

Huset må saneres

Luftinntaket til ventilasjonsanlegget er like ved hvor bilen brant, så det kom røyk inn i boligen som har ført til at familien ikke har kunnet flytte inn eller hente ut ting i fra boligen. Bolig og innbo skal nå saneres og prosessen regnes å ta rundt 3 uker fra neste uke.

Bileieren presiserer at han ikke går ut med dette for å rette kritikk mot sin Tesla-forhandler, men for å gi en advarsel om at folk bør ta feilmeldinger på alvor og ikke bare godta at bilen ikke blir sjekket/diagnostisert for feil.

«Det er mulig at en alvorlig feil da kunne ha blitt oppdaget. Som sagt vet jeg ikke om det i det hele tatt er en sammenheng mellom feilmeldingene og brannen. Det må nesten noen andre svare på», skriver bileieren, som presiserer at familien ikke er blitt kontaktet av Tesla etter hendelsen.