MG MARVEL R: Denne bilmodellen har kun firehjulstrekk når du kjører forover.

Tar risikoen:

NAF anker dom om 4X4 i revers

NAF mener det er så uvanlig med biler uten firehjulstrekk ved rygging at de nå tar risikoen ved å anke en dom til lagmannsretten.

Publisert

Motor skrev i vår om Ole Roar Næss i Oslo, som tapte rettssaken sin mot merkeforhandleren Bilplaneten.

Bilmerket MG Marvel R har kun firehjulstrekk når bilen går forover, ikke når den går bakover – i revers.

Det skaper problemer for Næss, som har en vanskelig kneik opp til hytta i Hallingdal.

– Derfor må jeg ha en firehjulstrekker, fortalte han Motor.

Han oppdaget svakheten kort tid etter at han fikk bilen. Han krevde å få heve kjøpet, men fikk ikke medhold i Buskerud tingrett.

– Viktig

Egentlig hadde Næss valgt å droppe anke. Men nå blir det anke likevel, fordi NAF på vegne av medlemmet sitt har bestemt seg for å ta risikoen ved tap også i lagmannsretten.

– Vi mener det er viktig med en avklaring i lagmannsretten, sier advokat Jens Christian Riege i NAF Advokat, som er NAFs advokatkontor.

Ole Roar Næss er ikke den eneste som har gått til rettssak for manglende firehjulstrekk. Motor har også skrevet om Kasim Bozdogan, som gikk til rettssak mot en annen merkeforhandler.

Også han tapte saken sin i tingretten.

– Dommene viser at det er flere som har blitt overrasket, og dermed reklamert på manglende firehjulstrekk ved revers, sier NAF-advokat Jens Christian Riege.

Drama

I rettssaken mellom Bozdogan og bilforhandleren «Grøndal Bilbutikken» kom det frem at det høsten 2021 utspilte seg et drama hos MG-importøren og MG-forhandlerne, da de ble kjent med at bilene deres ikke har firehjulstrekk ved rygging, kun når man kjører forover.

– Selv ikke importøren var jo opprinnelig kjent med dette. Det understreker hvor uvanlig dette er, og det er ikke noe en forbruker kan forvente eller bør akseptere, sier Riege i NAF.

Sjelden

Det er svært sjelden forbrukerorganisasjonene tar risikoen for medlemmene sine i en rettslig konflikt. Sakskostnadene i rettssystemet blir raskt på hundretusenvis av kroner.

Når NAF nå garanterer for medlemmet sitt, innebærer det at de betaler Næss sine sakskostnader dersom han taper også i lagmannsretten.

Daglig leder Harald André Jorde i Bilplaneten, forhandleren som solgte Ole Roar Næss bil, sier de er komfortabel med at NAF og Næss anker.

– Vi har levert produktet (bilen, red.anm.) i den stand det er opplyst, sier Jorde.