IKKE ALLTID SUPER: Etter en oppdatering av programvare i 2019 skal mange eiere av eldre Teslaer ha fått nedsatt ladehastighet.
IKKE ALLTID SUPER: Etter en oppdatering av programvare i 2019 skal mange eiere av eldre Teslaer ha fått nedsatt ladehastighet.

Risikerer fire millioner i erstatning:

Tesla dømt for å ha satt ned ladehastigheten

Forliksrådet har gitt Tesla pålegg om å betale 136.000 kroner til hver av de 30 Tesla-eierne som saksøkte selskapet. Tesla vil ikke kommentere saken.

Publisert Sist oppdatert

Mange vil huske at Apple i sin tid ble dømt for å ha sendt ut en oppdatering som gjorde at eldre iPhone-modeller fikk nedsatt ytelsene sine.

Nå foreligger det en dom i Forliksrådet som indikerer at Tesla har gjort noe tilsvarende.

Fikk nedsatt ladefart

I 2019 ble det sendt ut en programvareoppdatering til eiere av Tesla Model S. I etterkant hevdet flere av eierne at bilen deres ladet betydelig saktere enn tidligere ved Teslas superladere.

Bilene tilhørte de tidligste modellseriene, kjøpt i perioden 2013 til 2015. Eiere av modellen i flere land klagde over dette i Tesla-forumene.

Andre Tesla-eiere hevdet i kommentartrådene at det var bra at Tesla viste ansvar og tok grep for å forlenge levetiden på de eldre batteripakkene.

Tesla tilbakeviste at oppdateringen skulle ha medført nedsatt ladehastighet, men det skal ha blitt fremlagt tekniske kontrollresultater som viste at ladefarten var blitt lavere.

Taust fra Tesla

I Forliksrådets domsavsigelse heter det at Tesla dømmes til å utbedre bilene ved å tilbakestille batteri- og ladekapasitet til tilstanden før oppdateringen.

Eller, subsidiært, å betale erstatning til klagerne. Tesla er uansett idømt saksomkostningene.

Tesla ble oppfordret av Forliksrådet til å gi et tilsvar, men hadde ikke svart da fristen utløp. Selskapet skal ha fått frist på seg til 31. mai til å betale erstatning, eventuelt anke dommen innen 17. juni.

Kommer så Tesla til å betale erstatning, eventuelt anke domsavgjørelsen inn for tingretten?

– Vi akter ikke å kommentere saken i det hele tatt, sier Even Sandvold Roland, senior kommunikasjonssjef i Tesla Norge og Island, til Motor.