
Stellantis-sjefen med klare krav:
Disse 14 bilmerkene får tidsfrist for å lykkes
Som sjef i Stellantis er Carlos Tavares en av bilindustriens mektigste ledere. Nå gir han de 14 merkene i selskapet en tidsfrist på suksess som han mener er unik i bransjen.
Som leder for Stellantis-konsernet har Tavares ansvaret for 14 forskjellige bilmerker – og ikke alle er bilkjøpernes favoritter.
Den tidligere rallyføreren fra Portugal hadde stor suksess da han som leder i PSA-gruppen (Peugeot, Citroën og DS) snudde en situasjon nær konkurs til store overskudd, før han innlemmet Opel (og det britiske Vauxhall) i 2017. Allerede året etter fikk Opel sitt første overskudd på 19 år.
Etter fusjonen med Fiat Chrysler i januar i år kom ni merker til (Fiat, Alfa Romeo, Maserati, Abarth, Lancia, Chrysler, Dodge, RAM og Jeep).
Har du fått med deg disse sakene?
-
Vi som skravlet om bil i ferien:
Hvilke morsomme biler ble du kjent med i sommer?
-
Anne-Karin fikk sjokk:
Reparasjon økte km-standen til 400.000
-
Knusende kritikk etter dødsulykke:
– Økonomi ble prioritert framfor trafikksikkerhet
-
Ladeanlegg i parkeringsbygg:
Seksjonseiere kan ikke nekte lading
-
Se før- og etter-bilder:
Fikk ikke vite at motorsykkelen hadde sett slik ut
-
Se slitasjen:
Tesla-dekkene tålte bare to sesonger
-
Se bildene:
Slik renner vannet inn i bilen
-
Vant kamp om bruktbil:
Arnt Villy kjøpte bil – men selgeren fortsatte å bruke den selv
-
180 VW fra privat samling til salgs:
Denne Bobla kan bli din for rundt 3,5 millioner
-
Misligholdt leasingavtalen:
Må betale 352.000 kroner til Møller etter leasing-strid
-
Ny måling:
En av åtte vil bytte parti på grunn av drivstoffprisene
-
Bilindustri i omveltning:
Slik vil mobilen endre bilen
-
Prøvekjørt: Kia EV6 GT
Serverer koreansk GT til folket
-
Duell: Cupra Born mot Kia Niro
Fornuftige familiefraktere for 400.000
-
Prøvekjørt: Nissan Qasqhai e-Power
En ypperlig løsning som gir veteranen noen gode år til
Unikt tidsvindu
Nå gir toppsjefen hvert av disse 14 bilmerkene et tidsvindu på 10 år for å sette ut i verket en levedyktig forretningsplan. Hver av merkesjefene vil få nødvendig finansiering for å meisle ut en strategi for sitt brand frem til 2031, da status vil bli gjort opp.
Tavares la frem konsernets planer i samtaler som var organisert under Automotive News Congress forleden.
– De vil bli gitt en muligheten til å planlegge for kommende produktlanseringer og for teknologiene som skal til for å få merkevaren til å vokse - eller relanseres - og slik skape verdi for selskapet, forklarte Tavares.
Han mener å gi ledere et tiår til å utføre en visjon er unikt i bransjen.
– Hvor mange merkevaresjefer i verden har forutsigbarheten en tiårig finansiering av teknologier og produkter gir til å organisere veksten? spurte konsernsjefen retorisk.
– Det er det vi gir dem, slik at de får en sjanse. Hvis de vinner, applauderer vi. Hvis de taper, så får vi se hva vi gjør ...
Svekket posisjon
Det er ingen hemmelighet at noen av merkene i konsernet er blitt betydelig svekket de siste årene, ikke minst i FCA-delen.
Særlig har det vært spekulert i om Lancia egentlig har livets rett, men også de to ledende merkene, Fiat og Chrysler, sliter med ufullstendige og aldrende modellrekker og vil kreve tidsmessig strategisk omlegging.
Geografisk ser Stellantis-sjefen gode muligheter for fortsatt vekst i Afrika, Asia, Latin-Amerika og Midt-Østen. Av de store markedene anser han at India utvikler seg bra, men ser Kina som en utfordring.
– Vi er nå i ferd med å videreutvikle vår strategi i Kina, ettersom den hverken har vært vellykket for FCA eller for PSA tidligere. Så vi er i forhandlinger nå og gjør store forandringer i kjernen av virksomhetene, sier Carlos Tavares.