INGEN KLARE SVAR: Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Samferdselsministeren:

– Vi vet altfor lite om årsaken til trafikkdødtallene

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) sier det trengs mer kunnskap for å forstå at antallet trafikkdrepte plutselig økte i 2022, etter flere år med nedgang.

Publisert Sist oppdatert

– Det er en alvorlig situasjon når det gjelder antallet trafikkulykker i 2022. Det følger selvfølgelig regjeringen tett, og det følger Statens vegvesen tett. Vi vet altfor lite om de bakenforliggende årsakene til den enkelte ulykke, sier samferdselsministeren.

Han understreker at det gjøres grundige evalueringer som gjør at det vil komme mer kunnskap etter hvert.

118 personer døde i trafikken i 2022, ifølge foreløpige tall fra Statens vegvesen. Det er det høyeste tallet siden 2016, og en tydelig oppgang fra pandemiårene 2020 og 2021 da under 100 døde i trafikken.

I Stortingets spørretime fikk Nygård spørsmål fra Frp om saken. De mener regjeringen ikke satser nok på trafikktrygging og trygge veier.

Blant annet viste Morten Stordalen (Frp) til at dagens regjering kun har foreslått å bygge 9,5 kilometer forsterket midtoppmerking (rumlefelt), mens den forrige regjeringen årlig bygget 100 kilometer.

– Vi vet ganske mye, og dybdeanalysen fra Statens veivesen sier at i snitt de siste ti årene, så kan hele 29 prosent av dødsulykkene skyldes veiens miljø og beskaffenhet, sa Stordalen.

(©NTB)