TRAKK TILBUDET: Uten forvarsel trakk Tesla innbyttetilbudet. Bildet viser ett av Teslas utsalg i Oslo.
TRAKK TILBUDET: Uten forvarsel trakk Tesla innbyttetilbudet. Bildet viser ett av Teslas utsalg i Oslo.

Bruktbilsalg:

Tesla trakk innbytte-tilbud på 190.000 uten forvarsel

Tesla tilbød først 190.000 kroner for innbyttebilen, før de plutselig trakk hele innbyttetilbudet.

Publisert Sist oppdatert

– Men Tesla fikk alle relevante opplysninger. Tesla må selv ta risikoen for at de ikke har hatt gode nok interne rutiner og systemer, skriver Forbrukerklageutvalget, som har behandlet konflikten om innbytte.

Mange av oss delfinansierer ny bil ved å bytte inn den gamle bruktbilen hos bilforhandleren.

Det gjorde også en mann i Bærum, da han skulle kjøpe en brukt Tesla Model X av Tesla Norge. Tesla tilbød ham først 194.000 kroner for hans 15 år gamle Audi A6.

Senere ble tilbudet redusert med 4000 kroner, til 190.000 kroner. Dette fikk bilkjøperen skriftlig bekreftelse på.

Erkjente

Like før overleveringen av Teslaen, og etter at han hadde underskrevet lånepapirene, ble kjøperen oppringt av Tesla om at de trakk innbyttetilbudet.

Han tok sjansen på at det likevel ville ordne seg. Men da Tesla kom hjem til ham med hans nye bil, nektet de å ta med seg bruktbilen – og betale ham de avtalte 190.000 kronene for denne bruktbilen.

Tesla mener de ikke har fått tilstrekkelig med opplysninger om bilen. De hevdet Audien bare er verdt en tidel; 19.000 kroner.

Dagen etter sendte Tesla en epost til kjøperen av bilen hvor de beklaget. Samtidig erkjente de at informasjonen kunden hadde gitt, ikke var blitt logget i systemene til Tesla før innbyttetilbudene ble sendt.

45.000-110.000 kr

Nå, to år senere, er konflikten ikke løst. Kunden klaget først til Forbrukerrådet. Da de ikke greide å mekle til enighet, tok han saken videre til Forbrukerklageutvalget, som behandler konflikter etter blant annet bilhandel.

Forbrukerklageutvalget mener Tesla ikke kan gå vekk fra avtalen, selv om det i ettertid har vist seg at Audien hadde en langt lavere markedsverdi enn 190.000 kroner.

Tesla og kunden har hver for seg lagt frem salgsannonser for tilsvarende biler, som er annonsert for priser fra 45.000 kroner til 110.000 kroner.

Påstanden fra Tesla om at bilen er verdt bare 19.000 kroner er ikke dokumentert av Tesla.

– Ga alle opplysninger

Forbrukerklageutvalget mener kjøperen la frem alle relevante opplysninger om bilen. Han har gjentatte ganger kontaktet Tesla både elektronisk og på telefon.

Men Tesla har altså ikke registrert alle henvendelsene fra kjøperen.

– Forbrukerklageutvalget legger til grunn at kunden ga alle relevante opplysninger før det reviderte pristilbudet på 190.000 kroner ble gitt. Han sendte over alle opplysninger på epost, og fulgte dette opp ved flere ganger å kontakte Tesla på telefon. Dette vitner om lojal opptreden, skriver Forbrukerklageutvalget i sitt vedtak.

De mener det heller ikke er sannsynlig at Tesla har tatt med en 0 for mye i innbyttetilbudene på 194.000 kroner og 190.000 kroner.

Tesla må betale

Forbrukerklageutvalget mener derfor Tesla er bundet av innbyttetilbudet på 190.000 kroner. Utvalget har vedtatt at Tesla må betale denne summen til kunden sin.

Tesla på sin side mener kunden burde forstått at innbyttetilbudene Tesla selv ga på 194.000 kroner og 190.000 kroner var for høye.

– Men Tesla må selv bære risikoen for at feilene som kunden opplyste om, ikke ble fanget opp og hensyntatt. Kunden har gjort det som kan forventes av ham, skriver Forbrukerklageutvalget i sitt vedtak.

Motor har spurt Tesla om de aksepterer vedtaket, eller om de tar konflikten til tingretten. Tesla ønsker ikke å svare.