SNART: Etter regelboka skal piggdekkene av innen første søndag etter påske.

Er vinteren over?

Snart piggdekk­forbud, men UP vil bruke skjønn

Det er påsken som styrer når piggdekkene skal av, samtidig skal man sko seg etter forholdene. Hvordan kommer det til å gå i år?

Publisert

Reglene til Statens vegvesen er at «piggdekk kan kun brukes fra og med 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk kun brukes fra og med 16.oktober til og med 30. april.»

I år har påsken falt på de aller tidligste datoene, noe som gjør at det fortsatt er store muligheter for snø og is i ukene etter påske. 

Ifølge Store norske leksikon er den tidligste datoen påske­søndag kan falle på i den vestlige kalenderen, 22. mars. Dette inntraff for øvrig sist i 1818 og vil gjenta seg i 2285. I år var påskesøndagen den 31. mars, neste år 20. april. Den seneste mulige datoen for første påskedag er i denne kalenderen 25. april.

Etter forholdenene

Samtidig sier loven at kjøretøy ikke må brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret - «om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, eller kjetting.»

Dette betyr at bilister med pigg ikke vil bli stoppet av Utrykningspolitiet (UP) etter kommende søndag, hvis føreforholdene tilsier at det fortsatt hensiktsmessig å være skodd for vinter.

– UP kommer i år, som tidligere år, til å håndheve disse reglene med godt skjønn i overgangsperiodene. Hensynet til trafikksikkerheten vil være den avgjørende faktoren i det enkelte tilfellet, sier assisterende UP-sjef Roar S. Larsen.

Boten for en overtredelse «med piggdekk eller kjettinger når dette er ulovlig» er på 1000 kroner. Det regnes som én overtredelse.

Gjelder kun piggdekk

Dette støttes av Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

INGEN HAST, MEN: Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF, sier man kan vente med å bytte piggfrie vinterdekk, men at de må byttes før det blir varmere.

– Siden påsken har vært tidlig i år, er det fortsatt vinterføre en del steder i Sør-Norge. Og vinteren har nok ikke gitt seg helt overalt heller. Så om du bor i et område det fortsatt er vinterlig, la piggdekkene være på til våren kommer for fullt. Du skal sko bilen etter forholdene, så du vil ikke få bot om du venter med hjulskiftet til forholdene tilsier det.

Forbudet gjelder kun piggdekk, ikke piggfrie vinterdekk.

–  Har du piggfrie vinterdekk, trenger du ikke å forhaste deg, sier Sødal, men han minner om at slike vinterdekk ikke egner seg når det blir varmere i lufta.

– Når våren er her om noen uker, er det på tide å få de piggfrie vinterdekkene av bilen, også. Piggfrie vinterdekk gir betydelig dårligere veigrep og ikke minst mye lengre bremselengde i varmegrader enn det sommerdekk gjør.