INKLUDERER IKKE BIL: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Statsbudsjettet:

Bilavgifter regnes ikke med i regjeringens skatteløfte

Regjeringen innrømmer at husholdningene får en skatteskjerpelse på 1,3 milliarder kroner i statsbudsjettet – når man regner med nye elbilavgifter.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere har Arbeiderpartiet presisert at skatteløftet ikke gjelder for skatt på formue, utbytte eller helt nye skatter. Nå gjelder det heller ikke for bilavgifter, skriver Aftenposten lørdag.

I sitt skatteløfte lovte Arbeiderpartiet at «samlet skatte- og avgiftsnivå for folks inntekter skal være uendret. Hvis en avgift øker, skal en annen skatt eller avgift settes tilsvarende ned», heter det.

I statsbudsjettet heter det at husholdningene som gruppe skjermes ved at «skatt og avgift på løpende inntekt og forbruk reduseres med 2,5 mrd. kroner».

Men for å komme til det tallet, har regjeringen holdt en del skatter og avgifter utenfor.

Regjeringen ser bort fra utbytteskatt, formuesskatt – og kjøpsavgifter på bil, samt innføring av merverdiavgift for de dyreste elbilene. I 2023-budsjettet skrur regjeringen nemlig opp en del avgifter på elbiler. Den nye engangsavgiften gjør hver elbil 17.500 kroner dyrere i snitt. I tillegg kommer moms på kjøpesummen over 500.000 kroner.

Statssekretær Erlend Grimstad (Sp) i Finansdepartementet sier at de ikke regnet med bilavgifter, siden folk ikke kjøper bil så ofte.

– Bil er slik sett ikke en del av husholdningenes løpende forbruk. Vi mener det er rimelig å tolke disse avgiftene utenfor skatteintensjonen.

Les også:

(©NTB)