VINNER MED ET SMELL: Slik ser det ut når en Tesla Model Y smeller fronten inn i en vegg i 50 km/t.

Se videoen:

Tesla Model Y med beste krasj­test noensinne

Tesla Model Y får høyeste score som noen gang er registrert i den siste sikkerhetstesten til Euro NCAP.

Publisert

SUV-en fikk følgende prosentall i de fire testgruppene:

  • 97 for voksenbeskyttelse

  • 87 for beskyttelse av barn

  • 82 for beskyttelse av myke trafikanter

  • 98 for assistentsystemer

Det ga ikke bare fem stjerner, men også uhemmet skryt fra Euro NCAP-sjef Michiel van Ratingen:

– Gratulerer til Tesla med en virkelig enestående testrekord for Model Y. Tesla har vist at ingen ting annet enn det beste er godt nok for dem, og vi håper å se dem strekke seg mot dette målet også i fremtiden, sier han.

Se filmen fra Model Y-testen:

Sjelden kombo

Tesla hadde gode tall i sin tid også for Model 3 og Model X, men har nå særlig løftet testresultatene på beskyttelse av myke trafikanter.

Tesla har fått nesten maksimal score med Model Y på både voksenbeskyttelse og assistentsystemer, en kombinasjon som de fleste andre har slitt med.

Helt tilbake i 2012 fikk et knippe modeller (blant annet Opel Mokka, Mitsubishi Outlander, Volvo V40 og V60) topptall i begge disse, men de hadde da alle ganske ordinære tall på beskyttelse av myke trafikanter.

Kia-skuffelse

Den siste testen var en skuffelse for Kia, som fikk bare fire stjerner for standardutgaven av Niro. Modellen falt gjennom med score på bare 60 prosent på førerstøttesystemer.

Testen var derimot en opptur for kinesiske Great Wall Motor – med to merker de er i ferd med å introdusere på det europeiske markedet, Ora og Wey.

Både Ora Funky Cat og Wey Coffee 01 fikk fem stjerner, med score på over 90 prosent på både voksenbeskyttelse og førerstøttesystemer for begge modellene. De to bilene har vært vist på flere utstillinger de siste årene, men det er ikke kommunisert om det blir lansering også i Norge.

Hyundai-konsernets Genesis GV60 fikk også fem stjerner, men ingen veldig høy prosent i noen av deløvelsene. Denne modellen kommer trolig til Norge neste år.