GJORT I EN FEI: En Toyota RAV4 blir stjålet.

Ny teknikk:

Her stjeler de Toyotaen på et par minutter – via frontlyset

Bilene hackes på en ny måte, og særlig Toyota og Lexus synes å være utsatt. Se video.

Publisert Sist oppdatert

Teknikken går ut på å få tilgang til bilenes CAN-bus-system, skriver Vi Bilägare. CAN står for Controller Area Network og er en del av bilers interne, elektroniske kommunikasjonssystem.

Tyver har funnet ut at det er mulig å koble seg til dette via noder ved frontlyktene. Se video nederst i saken.

Så langt er det ifølge Vi Bilägare mye som tyder på at det særlig er Lexus og Toyota som rammes.

Dette kan kanskje tilskrives verktøyet som benyttes for å gjennomføre tyveriet, såkalte «can invaders» – mange som selger slike på nettet, reklamerer med at modulene er tilpasset nettopp disse bilene.

Teknikken knyttes til en tyveribølge i Stockholm-området i november i fjor, da rundt 50 biler ble stjålet. Da var det bilmodellene Toyota RAV4 og Lexus RX 450h som forsvant.

En ekspert på IT-sikkerhet i biler har i denne bloggen foreslått to veier videre, på kort og lang sikt: At produsentene endrer bilenes programvare umiddelbart, noe han innser at tyvene etter hvert vil oppdatere seg på, og at de tar fatt på arbeidet med å sikre en endelig løsning gjennom kryptering.

I mellomtiden oppfordres det til allminnelig påpasselighet, ved for eksempel å parkere på opplyste steder, samt benytte ekstra tyverisikring i form av mekaniske hindre og bilenes eventuelle overvåkningssystemer.

Les også:

● Slik vil Volvo stoppe biltyvene

● Dette er skikkelig dårlig nytt for biltyver!

Se i videoen under hvor kjapt tyvene tar kontroll over bilen.