EKSTREM FART: Veistrekninger kan ha måleutstyr, selv om det ikke er fotobokser. Tunnelen på bildet er en illustrasjon og viser ikke Lyshorntunnelen.

Registrert, ikke tatt:

Kjørte i 278 km/t i tunnel utenfor Bergen

Lyshorntunnelen utenfor Bergen har ikke fotoboks, men likevel en hastighetsmåler. En bilist er blitt målt til 278 kilometer i timen.

Publisert Sist oppdatert

I høst har måleapparatet i tunnelen registrert gjennomsnittlig 124 passeringer i uka der hastigheten har oversteget grensen for førerkortbeslag, skriver Bergens Tidende

På skiltene før tunnelen står det 100. Det betyr at denne grensen er 141 km/t.

Matematikken er enkel: En eventuell fotoboks på stedet – gitt at bilister mot formodning hadde holdt samme hastighet likevel – ville ført til tusenvis av beslag.

Lyshorntunnelen på E39 mellom Bergen og Os ble åpnet i oktober i fjor. Fartsmåleren i tunnelen er kun satt opp for å gi Statens vegvesen en mulighet til å vurdere eventuell installering av fotobokser.

Den høyeste hastighet som er registrert i tunnelen i høst, er altså 278 kilometer i timen. I denne farten tilbakelegger man en kilometer på knappe 13 sekunder.

– Det er ekstrem fart og helt uansvarlig og uakseptabel atferd. Man utsetter seg selv og ikke minst andre for stor fare, sier trafikksikkerhetsdirektør Guro Ranes i Statens vegvesen til BT.

Tross funnene er det nemlig ikke slik at en fotoboks automatisk kommer på plass – det er det gjennomsnittlige fartsnivået som vurderes. Og per nå er ikke det så høyt at tunnelen er «kvalifisert».

– Kanskje vi må se på kriteriene for fotobokser, sier Ranes.  

NB: Statens vegvesen sier også til avisa at de ikke vil oppgi høyeste fartsnotering flere ganger. 

De frykter at det kan skape en form for livsfarlig konkurranse mellom råkjørere.

(©NTB)