BOBILEIER: Stig Rasmussen kjøpte denne bobilen for fire år siden.

Se Stigs video av knirkelydene:

Da bobil­firmaet reparerte, ble det bare flere feil

Det oppsto flere nye feil da bobilfirmaet forsøkte å reparere bobilen til Stig Rasmussen. Bobilkjøpet for fire år siden har ikke blitt slik familien håpet.

Publisert

– Det er ufattelig kjipt at vi aldri har kunnet bruke bilen uten at det oppsto nye problemer, sier Stig Rasmussen på Storslett i Troms.

– Mens naboer og bekjente dro på tur med sine bobiler, måtte vi mange ganger i stedet kjøre 300 kilometer tur/retur til bobilforhandleren.

Han og kona kjøpte sommeren for fire år siden ny bobil av merket Weinsberg til 810.000 kroner av bobilfirmaet Ferda. Men allerede på den første ferieturen oppdaget de mangler på den splitter nye bobilen.

Det som normalt skulle være enkle garantireparasjoner, utviklet seg til så store problemer at Hålogaland lagmannsrett nå har dømt bobilfirmaet som solgte bobilen, Ferdas avdeling i Nordkjosbotn i Troms, til å ta tilbake bobilen – og betale tilbake kjøpesummen til ekteparet.

– Bobilen har mangler, konkluderer lagmannsretten.

Knirk

Det som begynte med et varmeanlegg som ikke fungerte, ble etter hvert mange og omfattende feil og mangler.

De første reparasjonene førte til at det oppsto omfattende knirk i gulvet i bodelen av bobilen. Dermed la bobilfirmaet såkalt knirketeip under gulvet, og kilte opp med plastkiler, i forsøk på å fjerne knirkelydene.

Men da ble gulvet i rommet med dusj og seng svært skjevt.

Og fordi gulvet noen steder ble forhøyet, ble det bule på dusjveggen. Dermed falt den ene dusjdøren av, og den andre kunne ikke lukkes.

Video

I lagmannsrettens dom beskrives det også hvordan bobilfirmaet i forsøk på å fjerne knirkelydene også freste opp et mellomrom i skjøten mellom gulvplatene som ligger mellom dusjen og sengen.

Men da oppsto det risiko for at vann kan renne ned i konstruksjonen og skape fuktproblemer. Oppfresingen kunne også føre til problemer med spennet og stabiliteten i gulvet.

Rasmussen har tatt opp video av knirkelydene. Videoen viser at det knirker mye når man går på gulvet. Knirkelydene oppstår også under kjøring.

– Dårlig håndverk

Ifølge lagmannsrettsdommen har bobilfirmaet brukt svært mye tid på å forsøke å reparere feilene. Bobilfirmaet slet så mye at de på et tidspunkt vurderte å hente inn eksperter fra den tyske leverandøren.

Rasmussen er ikke imponert over arbeidene til bobilfirmaet.

– Det har etter min mening vært dårlig håndverk. Det ble bare verre og verre, jo mer de forsøkte, sier han til Motor.

Familien har ikke brukt bobilen siden sommeren 2021. I to år har den stått ubrukt utenfor boligen.

Tre forskjellige sakkyndige har vurdert feilene og manglende ved bobilen på oppdrag for Rasmussen. De konkluderer med at det må gjøres en omfattende jobb for å rette opp alt.

– Det må monteres nytt gulv. Hele innredningen i sovedelen av bobilen bør demonteres og remonteres, skriver de sakkyndige.

Stor forhandler

I Nord-Troms og Senja tingrett vant bobilfirmaet. I lagmannsretten ble det motsatt resultat, etter at Rasmussen og hans advokat hadde hentet inn de tre sakkyndige ekspertene.

Rasmussen får nå heve kjøpet. Han får dermed tilbake kjøpesummen, med fratrekk for 60.000 kroner for nytten familien har hatt med bobilen.

I tillegg må bobilfirmaet betale Rasmussens sakskostnader på hele 753.000 kroner.

Motor har spurt bobilfirmaet hva de synes om dommen. Konsernsjef Leif Terje Hansen i Ferda Norge vil ikke svare på spørsmål, utover at de nå vurderer dommen – og om de eventuelt skal anke til Høyesterett.

Ferda er en av landets største bobil­forhandlere, med 13 avdelinger fra nord til sør.

– Amatørmessig

Rasmussens advokat, Sondre Stier Thorbergsen hos Advokatene Leiros & Olsen, er glad for at Rasmussen vant frem.

Han er kritisk til bobilfirmaet.

– Budskapet fra de sakkyndige var klart. Bobilfirmaet utførte amatørmessig arbeid. Ferda har sikkert gjort så godt de kunne, og de har sikkert mange flinke folk. Men akkurat i denne saken var arbeidene rett og slett ikke gode nok. Da burde Ferda kommet Stig i møte, sier Thorbergsen.