MERCEDES GL: 2009-modellen av samme bil som østerdølen kjøpte av T.A. Auto
MERCEDES GL: 2009-modellen av samme bil som østerdølen kjøpte av T.A. Auto

Fikk smekk i retten:

Forhandler mener bil­annonse bare er «generell»

Da det ble avdekket en rekke feil og mangler på Mercedesen, hevdet bruktbilfirmaet at bilannonsen bare var å anse som generell, positiv omtale av bilen.

Publisert

Forbrukerne skal kunne stole på at bilannonsene er riktige og har korrekt informasjon. Motor har flere ganger omtalt bilselgere som er tatt med buksene nede etter at de bevisst eller ubevisst har kommet med feil informasjon i markedsføringen sin.

Nå har en bilforhandler i Sandnes på Vestlandet fått smekk av tingretten for problematisk annonsering.

Avdekket feil

Bruktbilforhandleren T.A. Auto hadde en 14 år gammel Mercedes-Benz GL for salg. I salgsannonsen sto det blant annet at «bilen har kjøreegenskaper svært få andre på denne størrelsen kan matche», og at «ytelsene er veldig gode».

En mann fra Folldal i Østerdalen slo til, og kjøpte bilen usett for 225.000 kroner.

Men da han mottok bilen, var den ikke i god stand. Et bilverksted og en NAF-test avdekket flere feil og mangler.

– Misvisende

Bilkjøperen krevde å få heve kjøpet.

Da partene møttes i Østre Innlandet tingrett, argumenterte T.A. Auto med at bilannonsen for Mercedesen er å anse som en generell, positiv omtale, som ikke skal tolkes som lovnader om den konkrete bilen som var for salg, ifølge dommen.

Det reagerer tingrettsdommeren som dømte i saken kraftig på.

– Retten er ikke enig i at denne informasjonen kun kan forstås som generell positiv omtale av bilmodellen. Informasjonen er detaljert. En naturlig forståelse tilsier at bilfirmaet beskriver den konkrete bilen, skriver tingrettsdommeren i dommen, og fortsetter:

– Dersom den konkrete bilen som var for salg ikke har slike kjøreegenskaper og ytelser, blir det misvisende å reklamere på denne måten.

FINN-ANNONSER: Bruktbilfirmaet annonserer i likhet med andre bilselgere bilene sine på Finn. Dette er en av annonsene som ligger ute nå.
FINN-ANNONSER: Bruktbilfirmaet annonserer i likhet med andre bilselgere bilene sine på Finn. Dette er en av annonsene som ligger ute nå.

Får heve

Ifølge sakkyndige var det feil med kardangklokka, høyre og venstre drivaksler og mellomakselen, som det til sammen koster 63.000 kroner å utbedre, arbeidstimer ikke inkludert.

Det er så omfattende reparasjoner at tingretten har dømt bilfirmaet til å refundere hele kjøpesummen på 225.000 kroner og ta bilen tilbake. I tillegg må de betale 59.000 kroner i saksomkostninger, samt 4000 i erstatning for utlegg for dokumentasjon.

– Har gode ytelser

T.A. Auto omsatte i fjor biler for 59 millioner kroner.

Motor har spurt bruktbilfirmaet om de kan utdype sine utsagn om bilannonser.

Bruktbilfirmaet har bedt sin advokat svare. I en epost skriver advokat Sondre Antonsen at opplysninger om bilens tilstand og utstyr selvsagt skal kunne tas bokstavelig.

– Det konkrete sitatet må ses i sammenheng med konteksten det ble sagt i. Opplysningene om kjørekomfort og egenskaper, samt ytelse, var ikke egnet til å gi konkrete forventninger når det gjelder feil som skyldes ordinær slitasje, skriver advokaten, og legger til:

– De fleste vil nok være enige i at denne bilmodellen generelt har gode kjøreegenskaper, god komfort og gode ytelser.

Anker ikke

Advokaten understreker at bilfirmaet fortsatt mener at disse opplysningene i Finn-annonsen ikke utgjør en informasjonsmangel.

– T.A. Auto er uenig i dommen, skriver advokaten.

Likevel blir den ikke anket, fordi bilfirmaet ikke vil bruke tid og ressurser på anke.

– Hevingsoppgjøret er derfor allerede gjennomført, skriver advokaten.