SUV-AKSJON: Mikael Svenson foran sin Audi Q4 e-tron, som ble tappet for luft av miljøvernaktivister.

Mikael er en av 9000 rammede eiere:

Tapper luften av dekkene for å fjerne SUV-ene fra byen

En lederløs miljøaktivistgruppe har som mål å gi 10.000 SUV-er flate dekk innen jul. Mikael Svensons nye elbil er allerede rammet.

Publisert Sist oppdatert

Det er gruppa Tyre Extinguishers som står bak aksjonene, som nå også har kommet til Oslo. Førte uken av september rammet de 600 SUV-er i ni land, deriblant Norge. Mikael Svenson er blant de uheldige som har fått tappet luft ut av dekkene.

– Jeg er ingen fan av denne type aktivisme. Da er det bedre å gjøre som det rødgrønne byrådet, og fjerne parkeringsplasser i byene, sier han til Motor.

Det var kona hans som skulle ut og kjøre deres nye Audi Q4 e-tron den aktuelle dagen.

– Hun så en lapp på vinduet, men trodde det bare var reklame. Etter 50 meter hørte hun en ulyd, og stanset bilen. Da var det bare å ringe Viking, sier Svenson, som har fått mange henvendelser etter at saken ble kjent.

Det var Vårt Oslo [for abonnenter] som først omtalte aksjonen.

LITE Å LE AV: Umulig å vite om aksjonistene så bilskiltet i nattens mulm og mørke, men selv ikke en grunnleggende blid kar som Svenson synes dette er noe å le av.

Lapp på ruten

Han kaller aksjonen «hit and miss», altså noe som rammer ganske tilfeldig – og uheldig.

– Mange er svært avhengig av en bil med en viss høyde, ikke minst eldre. Min mor på over 70 er et godt eksempel.

Aksjonsgruppen omtaler seg selv som en lederløs gruppe der innbyggerne selv tar grep for å gjøre det umulig å eie en SUV i urbane områder. Dette gjøres ved å tappe dekkene for luft og legge igjen en lapp på frontruten med en forklaring og en forsøksvis argumentasjon.

LAPP: Aksjonistene legger igjen et brev under viskusviskeren der de prøver å forklare motivasjonen for handlingene.

Også elbiler

På gruppens hjemmeside får du blant annet råd om «hvordan du gjenkjenner en SUV» og «hvordan du tapper dekkene for luft».

Elbiler som den Svenson eier, nevnes i parenteser som en del av målet for aksjonen, selv om det er «bensinslukern» som omtales hyppigst. Men først og fremst er det begrepet SUV som hisser.

På hjemmesiden står det blant annet dette:

FLATT: Et dekk uten luft kan gi store skader på både dekk og felg om bilen kjøres. Audien til Mikael Svenson gikk cirka 50 meter før dette ble oppdaget.

Beskytte oss selv

«SUV-er og 4x4-er en katastrofe for helsen vår, vår offentlige sikkerhet og klimaet vårt. Større og større biler dominerer byene våre, for at få privilegerte kan vise frem rikdommen sin. Fordi regjeringer og politikere ikke har klart å beskytte oss mot denne faren, må vi beskytte oss selv.»

Og videre:

10.000 før jul

«Vi ønsker å gjøre det umulig å eie en enorm, forurensende 4x4 i verdens urbane områder. Vi gjør dette ved å tømme dekkene til disse enorme, unødvendige kjøretøyene, noe som forårsaker ulemper og utgifter for eierne deres.»

De skriver at 9000 SUV-er hittil er rammet, og at målet er 10.000 innen jul.