UKJENT: Ikke lett å vite hva som er under panseret på en moderne bil.

Kan engelskmenn mindre om bil enn oss?

Tre av fem aner ikke hva som er under panseret

Batteriet? Spylervæsken? Oljepeilepinnen? 59 prosent av engelskmennene fikk null rette da de skulle gjenkjenne det som er under panseret.

Publisert Sist oppdatert

Hele 56 prosent av mennene og 62 prosent av kvinnene delte jumboplassen i en landsomfattende undersøkelse foretatt blant 18-65-åringer i ulike regioner i England.

Det var Money.co.uk som ønsket å finne ut hva folk flest kunne om bil. I undersøkelsen ble deltakerne forelagt bilder av 12 ulike symboler på instrumentpanelet og seks komponenter som befinner seg under panseret.

Svært fremmed

Deltakerne ble bedt om å velge ut deler og symboler de ikke kjente, og deretter rangere dem etter gjenkjennelsesgrad. Det kom inn totalt 2597 svar.

Og av symbolene på instrumentpanelet var det ett som skilte seg ut som svært fremmed. Og årsaken var neppe at forklaringen sto på norsk – som på bildet under...

HVA NÅ? Et flertall av de spurte i undersøkelsen viste ikke hva tegnet betyr.

Enkle girvalg

Det handlet nok mer om at symbolet bare dukker opp på biler med automatgir. Og trolig mest om automatgirbilister flest vet hvordan de skal skifte uten at symbolet dukker opp.

Hele 53 prosent kjente ikke dette varselet. 40 prosent kjente ikke varselet til glødepluggen. Ellers fordelte prosentandelen seg slik på de øvrige symbolene:

  • Batteri 15. Bremser 14. Motor 13. Antispinn 12.

59 prosent av de spurte kunne altså ikke identifisere noe som helst under panseret på bilen. 15 prosent av mennene og 17 prosent av kvinnene kjente ikke igjen batteriet, mens 15 prosent ikke visste hvor lutftfilteret befant seg.

14 prosent visste verken hvor oljepeilepinnen eller bremsevæskebeholderen befant seg, mens hele 12 prosent ikke visste hvor man fyller på spylervæske. Det siste var vanskeligst blant 45–54-åringene.

Så her er det bare å teste deg selv og andre på campingplassen eller i hyttefeltet…

GJEMT: Spylervæsketanken er ikke lett å finne. Men den blå trakten man finner på en Skoda gjør jobben litt enklere.