KLAR FOR SALG: En Tesla Model Y ruller på kaia i Oslo etter transport fra Kina tidligere i høst.

Tidenes elbil-handel:

Kjøpte 100.000 Tesla Model 3 i ett jafs

Teslas aksjeverdi steg over 500 milliarder kroner mandag ettermiddag, etter at bilutleieselskapet Hertz bekreftet en bestilling på 100.000 biler.

Publisert

For fire måneder stod Hertz på konkursens rand.

Men nå har selskapet gjennomført det største enkeltstående kjøpet av elektriske biler noensinne.

De 100.000 Model 3-bilene skal leveres ut over de neste 14 månedene, og Hertz opplyser at kunder i USA og Europa kan leie den populære elbilen fra november, skriver nyhetsnettstedet Bloomberg.

35 milliarder

Handelen gir 4,2 milliarder dollar (ca. 35 milliarder kroner) i kassa for Tesla, som opplevde at selskapets spenstige aksjeverdi bykset opp over seks prosent da handelen åpnet på Wall Street mandag ettermiddag. Selskapets børsverdi er nå svært nær 1000 milliarder dollar.

– Det har vært et viktig punkt i vår strategi å finne ut hvordan vi kan tilgjengeliggjøre elbiler for alle, sier Mark Fields, fungerende toppsjef i Hertz i et intervju. Svaret fant han hos Tesla.

– Tesla er den eneste bilfabrikanten som kan produsere elbiler i et stort antall, sier Fields.

Hertz har en flåte på nesten en halv million kjøretøy, og denne Tesla-investeringen er et første steg på veien mot å elektrifisere nesten hele selskapets bilpark.

Hertz-handelen utgjør ca. 10 prosent av hele Teslas produksjonskapasitet for øyeblikket.

Selskapet vil i 2021 for første gang passere en produksjon på over en million biler.

Gedigen oppvåkning

Teslas økonomidirektør Zachary Kirkhorn sa under selskapets resultatfremleggelse sist uke at Tesla ser en uventet stor etterspørsel etter bilene de lager.

– Det virker som det er en gedigen oppvåkning der ute når det kommer til ønsket om å kjøpe en elektrisk bil. Folk ønsker å kjøpe seg en elbil, og akkurat nå ønsker de å kjøpe en Tesla, sa Kirkhorn, som la til at selskapet gjorde en ekstremt innsats for å produsere så mange biler som mulig – og at det føltes ganske slitsomt.

Og det var før en kunde kom og bestilte 100.000 stykker…