Audun & Benny svarer:

Dette må du alltid ha i bilen

Kaffekopp, tørkepapir, lommelykt, wunderbaum eller veibok. Vi har vel alle våre favoritter som må være med i bilen. Her kommer Bennys tre tips.

Publisert

Noe du lurer på om bil?

Send oss dine spørsmål til Benny & Audun på e-post til: redaksjonen@motor.no

Benny Christensen har jobbet med biler hele livet. Hjemme på gårdsplassen står en sølvgrå Porsche og i garasjen en grønn Volvo 142 rallybil. Han er fast testsjåfør for NAF på de store rekkeviddetestene og jobber som bilekspert i NAFs juridiske avdeling der han svarer på spørsmål fra medlemmene og bistår i juridiske spørsmål som gjelder biler. 

Han har tre tips til utstyr som alltid bør ligge i bilen og ett lite ekstratips. 

Ikke bli påkjørt

– Refleksvest er viktig og påbudt. Ha den lett tilgjengelig fra førerplassen, slik at du kan ta den på når du må ut av bilen langs veien. Det kan være din egen bil som har stoppet – eller hvis du må hjelpe andre. Det siste du ønsker, er å bli kjørt ned fordi andre bilister ikke ser deg i veikanten, sier Benny som har ett råd til når det gjelder vesten.

Benny Christensen viser fram varseltrekant og refleksvest fra sin gamle Volvo 142 fra 1974.

– Legg den fram, lett synlig, når bilen skal på EU-kontroll. Veldig kjedelig å få anmerkning bare fordi kontrolløren ikke fant vesten som du hadde lagt på ditt hemmelige sted. 

Varsle om fare

– Varseltrekanten er også påbudt og viktig. Sørg for at den er lett å få tak i. Ikke under hundeburet eller feriebagasjen. Du har ikke lyst til å tømme hele bilen når det oppstår en kritisk situasjon langs veien, forklarer Benny som har sin trekant festet på siden av bagsjerommet. 

– Ta på vesten først. Så går du ut og setter opp varseltrekanten omtrent 150 meter bak bilen som har stoppet. Ved ulykker eller motorstopp er det utrolig viktig å varsle andre biler, slik at det ikke oppstår nye farlige situasjoner ved at noen kommer brasende i full fart inn i ulykkesstedet, sier Benny, som har fått endel trening i å sette opp varseltrekanter. 

– Når vi kjører den store rekkeviddetesten, må vi ut med varseltrekanten så snart elbilen går tom for strøm. Da merker man fort hvor viktig det er å varsle andre trafikanter. 

Reservehjul eller spray?

Benny sverger til reservehjul, men mange nye biler kommer bare med en spray til å pumpe inn i det punkterte dekket. 

– Spray fungerer forsåvidt greit, men det er viktig å sjekke holdbarhets­datoen på boksen. Veldig irriterende å stå der med punktert dekk og en boks som har gått ut på dato, forklarer Benny. 

PS: – Helt til slutt har jeg et tips som kan gi deg fred i sjela når du får problemer langs veien, men det må du se i filmen vi har laget, avslutter Benny.