SELVKJØRING UNDER LUPEN: Akkurat i denne Teslaen er hendene på rattet – bildet er fra Motor og NAFs rekkeviddetest 2021.

Autopilot-kollisjoner:

USAs justisdepartement etterforsker Tesla

Tesla er gjenstand for en kriminaletterforskning i USA i forbindelse med påstander om at selskapets elbiler kan kjøre selv, ifølge nyhetsbyrået Reuters' kilder.

Publisert Sist oppdatert

Det amerikanske justisdepartementet startet etterforskningen i fjor i kjølvannet av over et titall kollisjoner der Teslas førerassistent Autopilot ble aktivert, ifølge tre ikke navngitte personer som er kjent med saken.

Enkelte av de aktuelle ulykkene hadde dødelig utfall, skriver Reuters onsdag.

Tesla har markedsført Autopilots evner siden 2016, da selskapets direktør Elon Musk beskrev det som «sannsynligvis bedre» enn en menneskelig bilfører. Tesla hevder personen bak rattet ikke trenger å gjøre noe fordi bilen kjører selv.

Men selskapet har også uttrykkelig advart bilførere om at de må ha hendene på rattet og beholde kontrollen over kjøretøyet selv om autopiloten er aktivert.

Disse advarslene kan sette kjepper i hjulene dersom justisdepartementet bestemmer seg for å reise sak, ifølge Reuters' kilder, som påpeker at mye gjenstår i etterforskningen.

Musk uttalte i 2020 at problemene med autopiloten skyldes at kunder ikke følger Teslas instruksjoner når de bruker systemet.

Tesla-sjefen kan absolutt ha et poeng: En nyere undersøkelse viser at mange amerikanske Tesla-eiere betrakter bilene som helt selvkjørende [se lenke under].

Verken Tesla eller Musk har besvart Reuters' skriftlige spørsmål om saken. Heller ikke justisdepartementets talsperson vil kommentere.

(©NTB)