VOGNKORT, FØRERKORT ... OG BILEN DIN, TAKK: UP vil beslaglegge biler og får støtte fra NAF.

NAF og Høyre:

Støtter inndragning av kjøretøy ved råkjøring

Både Høyre og NAF støtter forslaget fra Utrykningspolitiet (UP) om å beslaglegge kjøretøyene til ekstreme råkjørere.

Publisert

Advokat Vigdis Svennungsen i NAF påpeker at politiet har hjemmel i straffeloven til å gjennomføre inndragning av kjøretøy i Norge.

Tidligere har slike tiltak primært blitt benyttet i tilfeller av ruskjøring på grunn av gjentakelsesfare.

Likevel finnes det dommer fra både Høyesterett og lagmannsretten hvor kjøretøy er blitt inndratt på grunn av fartsovertredelser.

Trafikksikkerhet

– Ved hasardiøs kjøring er dette noe vi kan støtte av hensyn til trafikksikkerhet, sier Svennungsen, som er leder av NAF Advokat, til Dagsavisen.

Fredag kveld sperret biler uten skilter E18 mellom Lier og Drammen i forbindelse med organisert kappkjøring. Politiet målte en bil til 205 kilometer i timen. Mange tilskuere hadde samlet seg på en bru over motorveien for å følge kappløpet, ifølge VG.

Onsdag kom også Høyre på banen.

– Vi mener at nok er nok, og lytter til Utrykningspolitiet som vil importere den ordningen som Danmark har, for å straffe såkalt villmannskjørsel.

Det sier stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle (H) til NRK. Hun får støtte fra partiets ustispolitiske talsperson, Sveinung Stensland:

– Hvis regjeringen vil, kan jo den fremme forslag om dette når som helst. Vi ønsker å få dette inn i Høyres stortingsprogram, slik at dette er vår politikk hvis vi får makta om to år, sier Stensland, som mener at behandlingen av et eventuelt forslag kan gå kjapt.

2000 i Danmark

I Danmark strammet Folketinget for to år siden inn på såkalt «vanvidskørsel» i ferdsels- og straffeloven. Politiet har nå mulighet til å beslaglegge og auksjonere bort kjøretøy som blir brukt til å kjøre ekstremt fort.

Det danske justisdepartementet opplyste i mars at nesten 2000 kjøretøyer er beslaglagt i de to årene som er gått etter at innstrammingene i lovverket ble vedtatt.

(©NTB)