SPARER PENGER: Sveriges Television møtte blant annet Roger Westling på bensinstasjonen i Trysil.
SPARER PENGER: Sveriges Television møtte blant annet Roger Westling på bensinstasjonen i Trysil.

Se hva svenskene gjør:

Nå er dieselen billigere i Norge enn i Sverige

– Herlig! Jeg sparer fire kroner literen, sier svenske Erik Johansson.

Publisert Sist oppdatert

Dette har du trolig ikke sett før: Nå valfarter svensker til Norge for å fylle diesel. Dieselprisene er til dels mye lavere i Norge enn i Sverige.

Ifølge Sveriges Television er listeprisene lavere i Norge enn i Sverige. Og med priskonkurranse på den norske siden blir prisforskjellen opp mot fire kroner literen.

– Her er dieselprisene slik de bør være, sier Erik Johansson fra Hagfors, som Sveriges Television treffer i Trysil.

En annen fornøyd kunde på bensinstasjonen i alpinbygda er Roger Westling, som pendler mellom Trysil og Torgås i Sverige. Han passer på å fylle kun på norske side.

På den norske siden: 15,69 kr

I Trysil kostet dieselen før helga 15,69 norske kroner per liter. På svensk side, i Sälen, kostet dieselen samtidig 19,32 svenske kroner per liter.

Norske kroner er to–tre prosent mer verdt enn den svenske, ifølge valutakursene til Norges Bank. I praksis er altså en norsk hundrings like mye verdt som en svensk.

På bensin er det mindre å spare for svenskene.

95-oktan bensin kostet henholdsvis 17,76 og 17,69 da SVT sjekket i Trysil og Sälen før helga.

Tidligere i år har imidlertid også bensinen vært en del billigere i Norge enn i Sverige, hevder svensker på «norskehandel».

TOMT: Det var helt tomt for kunder da Motors medarbeider stoppet ved denne stasjonen på svensk side mellom Charlottenberg og Kongsvinger søndag ettermiddag.
TOMT: Det var helt tomt for kunder da Motors medarbeider stoppet ved denne stasjonen på svensk side mellom Charlottenberg og Kongsvinger søndag ettermiddag.

Prisøkning

Svenskene har i lengre tid klaget på rekordhøye drivstoffpriser.

For en måned siden, i midten av september, skrev Vi Bilägare at det nå koster over 900 kroner å fylle en 50-literstank med diesel. Det er 210 kroner mer enn da drivstoffprisene var på sitt laveste under koronapandemien, i april i fjor.

Bensinprisen har i samme tidsrom økt med 200 kroner i Sverige.

Ifølge Global Petrol Prices er både Sverige og Norge helt i toppen på både bensin- og dieselpriser, med henholdsvis 17,39 kr (Sverige) og 18,70 kr (Norge) for bensin, mens Sverige helt riktig har dyrere diesel: 18,93 kr, mot 17,58 kr i Norge. Begge de svenske summene er her regnet om til norske kroner.