TESTER UTSTYRET: Justisminister Emilie Enger Mehl var med utrykningspolitiet på fartskontroll ved Holmestrand fredag formiddag.

Justisministeren på fartskontroll:

– Folk må skjerpe seg bak rattet

UP gjennomførte trafikkontroll på E18 i Holmestrand fredag. Med på laget var justisministeren, som mener alle må bidra for å hindre økningen i trafikkulykker.

Publisert Sist oppdatert

– Det er alvorlig at dødstallet har gått så mye opp. Folk må kjøre forsiktig og skjerpe seg bak rattet, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB.

Så langt i år har 63 personer omkommet i trafikken, dobbelt så mange som i samme periode i fjor.

19 forelegg utdelt

Da Utrykningspolitiet (UP) gjennomførte trafikkontroll på E18 ved Bentsrudkrysset i Holmestrand, var Mehl vitne til at hele 19 førere fikk forelegg for å ha kjørt for fort.

– Politiet gjør en enormt viktig jobb med å være ute på veiene, være synlige, ha kontroller og sørge for at folk kjører mest mulig trygt. Dersom man er ukonsentrert og uforsiktig, setter man andre i fare. Jeg håper at vi alle kan være med på å bidra til at det blir tryggest mulig å ferdes på norske veier, sier Mehl.

Utviklingen har vært negativ i år, men antall omkomne i trafikken har gått ned siden 1970 da 560 personer omkom i trafikken.

– Dødsstatistikken har snudd i år, men med riktig innsats tror jeg vi kan komme på rett kurs igjen, men det er en urovekkende utvikling. Konsekvensene av å se på en melding når man kjører, kan være fatale, sier Mehl.

Vil styrke politiet

For å bidra til å snu utviklingen nevner ministeren blant annet at regjeringen bevilget ytterligere 200 millioner kroner til politiet i årets statsbudsjett.

– Vi vil styrke politiet i årene som kommer, og særlig politiet som er synlig blant folk. Vi mener det er viktig at vi har synlig og tilgjengelig politi i nærmiljøet der folk ferdes, sier Mehl.

39 av de 63 som omkom i trafikken i første halvår, satt i en personbil. 14 omkom på motorsykkel, og tre var fotgjengere, ifølge Trygg Trafikk.

– Med tanke på at det erfaringsmessig er flere trafikkulykker om sommeren, er det bekymringsfullt at vi allerede har så høye tall, sier distriktsleder Karin Walin i UP-distrikt sør til NTB.

Vil snu fokuset

Videre sier Walin at UP vil snu fokuset mot de større veiene denne sommeren.

– Vi ser en statistisk økning på 50 prosent i ulykker på riksveiene og europaveiene sammenlignet med fylkesveiene. Derfor vil vi være mer synlige på disse veiene i sommer, opplyser hun.

UP-lederen sier at det ofte er menn som er involvert i trafikkulykker. 50 menn og 13 kvinner har omkommet på norske veier så langt i år.

– Jeg tror vi må fokusere på hva som gjør at menn er mer risikovillige. Det gjelder både yngre menn og godt voksne, men vi ser samtidig at det gjelder mest den middelaldrende mannen. Tidligere hadde vi mer fokus på ungdommer og rus, den gruppen er nå mindre innblandet i ulykker. Nå må vi være litt mer bevisst på den voksne mannen, mener Walin.

(©NTB)