ADVARER: Bilverdivurdering.nu tilbyr verdivurdering for 1190 kroner når du fyller inn registreringsnummeret og ytterligere et par opplysninger.

«Verdivurderinger»:

– Tapper deg for penger

Forbruker Europa får nå flere henvendelser om verdivurderingstjenester av bruktbiler. De advarer mot å bruke tjenestene og kaller dem useriøse.

Publisert

– Alt tyder på at bilvurderingene gjennomføres av en datamaskin. Motivasjonen er å tappe deg for penger, noe de dessverre lykkes med veldig ofte, sier Linn Hogner Jahr, direktør for Forbruker Europa.

Motor har flere ganger skrevet om flere firmaer som tilbyr verdivurdering av bilen din til en svært høy kostnad – opptil flere tusen kroner. Men fortsatt strømmer henvendelsene på til forbrukermyndighetene, og nå advarer Forbruker Europa på det kraftigste:

– Store pengekrav

– Bileiere tar kontakt med oss etter å ha fått tilbud om gratis verdivurdering av bilen sin, men ender opp med store pengekrav i ettertid, sier Jahr.

En av aktørene som har gjort seg bemerket den siste siden er nettsiden www.pricemotor.nu. Men Forbruker Europa mottar også en del klager på bilverdivurdering.nu, pricecars24.com og evaluatorer.nu.

Forbruker Europa er Forbrukertilsynets avdeling for handel på tvers av landegrensene i EU og EØS. Deres kolleger i European Consumer Centre-nettverket opplyser at også de har stor pågang på grunn av liknende nettsider flere steder i Europa.

– Nettsidene de refererer til, ligner på de norske både i navn, bilder og tekst, noe som kan tyde på at de samme svindlerne oversetter nettsiden til forskjellige språk, sier Linn Hogner Jahr.

Fremstår gratis

Bileierne kommer over tilbyderne gjennom reklame i sosiale medier, erfarer Forbruker Europa.

Nettsidene er designet til å fremstå som gratis­tjenester. Men med bitteliten skrift, gjerne markert i en annen farge, kan det stå at det koster penger.

– Denne informasjonen ligger også ofte tett opp til bestillings­knappen «send» eller «bekreft», og er dermed vanskelig å se, sier Jahr.

– Må betale

Hvis det opplyses om at tjenesten koster penger, må man betale kravet, ifølge forbrukermyndighetene.

– Men på noen av disse nettsidene fremgår det ikke noe sted at det er en betalingstjeneste. Også i annonseringen fremstår tjenesten som gratis. Da kommer det ikke tydelig nok fram at det koster penger, og da kan forbruker bestride pengekravet, sier Jahr.

Hun betegner tilbyderne av tjenestene som useriøse.

– Forbruker Europa oppfordrer alle til å være kritiske når de besøker bilvurderingstjenester på nett, slik at du ikke ender opp med å bli lurt.