STØRST MOTSTAND I DISTRIKTS-NORGE: Bildet er fra rekkeviddetesten sommeren 2022.

Undersøkelse:

Én av ti sier de aldri skal ha elbil

Hver tiende nordmann har sterke motforestillinger.

Publisert

Det viser tall fra en undersøkelse Norstat har gjort for NAF.

Nesten halvparten av de spurte sier de skal kjøpe seg elbil neste gang de bytter bil, men noen sier tvert nei. Og denne andelen har ligget fast i seks år.

Det er spesielt i distriktene at andelen elbilskeptikere er stor. Her svarer nær en av fem – 18 prosent – at deres neste bil absolutt ikke blir en elbil.

– Det finnes en hard kjerne som er veldig bestemt på at de aldri skal ha elbil. Vi har målt dette i mange år nå, og andelen elbilmotstandere er overraskende stabil på rundt 10 prosent. Andelen har vært den samme siden 2017, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Politisk mål

– Samtidig har andelen som ønsker elbil som neste bil, økt jevnt og trutt, fra 30 prosent i 2017 til 47 prosent i 2023. Rundt halvparten av denne veksten er tvilere som har blitt mer positive til elbil over tid. Resten er folk som har vært litt negative til elbil, men som nå er positive, sier han.

Sødal minner om Stortingets mål er at alle nye biler skal være nullutslippsbiler innen utgangen av 2025.

Vil fjerne avgift

– Det kan være vanskelig å overbevise den siste tidelen av befolkningen som fortsatt sier det er uaktuelt med elbil. Det blir ikke lettere nå som avgiftene for å kjøpe både nye og brukte elbiler øker, samtidig som bompengene for elbiler øker, sier han.

Sødal mener regjeringen og SV bør reversere vektavgiften som ble innført fra nyttår.

– Vektavgiften treffer de tunge bilene hardest, og det er gjerne de bilene med litt størrelse og god lastekapasitet som passer bra for folk i distriktene, sier han.