OPP OG NED: Drivstoffprisene svinger gjennom uka.

Grundig kartlegging:

Slik sparer du 300 kroner tanken

Glem mandager. Nå er det tirsdager og fredager som gjelder for deg som vil fylle rimeligst mulig drivstoff.

Publisert
KARTLEGGER: Marita Skjæveland.

Konkurranse­tilsynet har kartlagt prisene på bensin og diesel. De konkluderer med at drivstoffprisene svinger med mellom tre og fem kroner literen gjennom uka.

Det utgjør 2–300 kroner for en tank på 60 liter.

Bensinstasjonskjedene skrur opp prisene til omtrent samme nivå to til tre ganger i uka. Rett før prisøkningene er drivstoffprisene på sitt laveste.

– Dette kan skje alle ukedager, inkludert i helgene. Men det skjer oftest på tirsdager og fredager, sier Marita Skjæveland, nestleder i avdelingen for bygg, industri og energi i Konkurransetilsynet til NRK, som først omtalte Konkurransetilsynets kartlegging.

Ett års kartlegging

Tidligere var det gjerne spesielt mandager, og delvis også torsdager, som var de billigste dagene å fylle tanken.

Men nå er det altså tirsdager og fredager som gjelder, ifølge Konkurransetilsynet, som har kartlagt prismønsteret i nesten et helt år – fra oktober i fjor til september i år.

Gradvis ned

Lokale konkurranseforhold avgjør hvor langt ned prisene går mellom de sentralstyrte prisøkningene, som ifølge Konkurransetilsynet skjer på samme dag og til omtrent samme nivå hos alle bensinstasjonskjedene.

Bensinstasjonene følger svært nøye med på prisene til de nærmeste konkurrentene sine.

Etter disse prisøkningene går drivstoffprisene gradvis nedover frem til neste gang prisene igjen skrus opp.

6000 kroner

Silje Sandmæl, DNBs profilerte forbrukerøkonom, som også er programleder blant annet i Luksusfellen, har regnet seg frem til at gjennomsnittsbilisten kan spare opp mot 6000 kroner i året på å fylle drivstoff når det er rimeligere priser.

En annen prisekspert er Rune Kaino Nikolaisen, som i over 20 år har drevet sin egen nettside hvor han gir sparetips som «Gjerrigknarken Rune». Her er hans råd for å få rimeligere bensin og diesel. Merk at rådet om tidspunkt nå er utdatert. Men «Gjerrigknarken» minner om at det er flere måter å spare drivstoffutgifter på enn ved å fylle når det er rimeligere.